Každý třetí bude senior

„Při posledním sčítání lidu v roce 2002 žilo ve Zlínském kraji 593 130 obyvatel. Z toho 82 757 z nich bylo starších 65 let,“ uvedl regionální zmocněnec ČSÚ pro Zlínský kraj Pavel Hrbáček. V roce 2050 se má jejich počet téměř zdvojnásobit na 157 587 lidí, přičemž celkem bude v regionu žít pouze asi 472 717 občanů.

Studie ČSÚ ukazuje sice jen hypotetický vývoj složení obyvatelstva, bez vlivu zahraniční i vnitřní migrace, odborníci se ale shodují na tom, že čísla jsou reálná. „Stav populace bude v příštích letech tématem, kterým se budou muset vážně zabývat nejen neziskové organizace, ale také státní správa,“ je přesvědčena Marcela Vítová z obecně prospěšné společnosti s celorepublikovou působností Ledax. Hlavním tématem podle ní bude, jak zajistit pro stárnoucí občany vstřícné prostředí a jak jim přizpůsobit služby.

Preference seniorů v regionu se totiž mají vyvíjet. „Lidé stále více chtějí trávit stáří aktivně. Pokud jim to umožníme, zafunguje to i jako účinná prevence proti demenci či Alzheimerově chorobě,“ myslí si Jana Zahradníková, organizátorka dvoudenní konference Senior Living, která dnes začíná ve Zlíně.

Sociální služby určené seniorům ve Zlínském kraji se rozvíjejí nejlépe ze všech regionů v České republice. Myslí si to organizátorka konference Senior Living Jana Zahradníková. Setkání začíná ve čtvrtek 8. listopadu ve Zlíně. V kraji je podle ní dostatek lůžek pro staré občany a nabídka služeb pro ně patří mezi nejkvalitnější.

Kraj ve službách pro seniory předčil i Prahu

„Pokud je mi známo, je ve Zlínském kraji dvaačtyřicet lůžek na tisíc obyvatel. Doporučená norma je osmadvacet lůžek. A jen pro srovnání, například Praha jich má jenom patnáct,“ řekla Zahradníková.

Lůžek pro staré lidi bude v budoucnu ještě přibývat, stejně jako samotných seniorů. „Vše je to bohužel o penězích, kterých je v této oblasti málo. Dnes máme sto padesát lůžek, což do budoucna určitě stačit nebude. S rostoucím počtem starých lidí přibude i těch, kteří je budou potřebovat,“ řekla Miroslava Kalivodová, ředitelka zlínského občanského sdružení Hvězda, které provozuje hospic a zajišťuje i péči o seniory v domácnostech.

„I kvalifikovaná pracovní síla je otázkou financí. Sociálních pracovníků a vhodných dobrovolníků je navíc hodně málo,“ doplnila ředitelka Kalivodová.
Situace se pravděpodobně zlepší, až Univerzita Tomáše Bati otevře plánovanou zdravotnickou fakultu. „Její absolventi by mohli řady středního zdravotnického personálu rozšířit,“ připustila Zahradníková. Kdy se tak stane, však zatím není jasné.

Zvednout počet lůžek pro dlouhodobě nemocné seniory má v plánu i krajský úřad. „Nyní máme se zdravotními pojišťovnami nasmlouváno něco přes čtyři sta lůžek. Vzhledem k demografickému vývoji jich v budoucnu ale bude zapotřebí mnohem více,“ uvedla krajská radní pro sociální věci Hana Příleská.
Prudce roste také požadavek starších lidí na soukromí. „Čím dál méně chtějí sdílet pokoj s někým druhým, či dokonce třetím a čtvrtým, jak to bývalo zvykem. Méně budou senioři vyhledávat ubytování ve velkých domovech důchodců. Stále více chtějí zůstávat doma, ve svém prostředí,“ řekla Zahradníková.

V ústavech bude jen zlomek lidí

To má platit i pro ty nejstarší ve věku nad pětaosmdesát let. „Tato skupina lidí často nedokáže být soběstačná, ale neznamená to, že by museli končit v ústavech. Naopak trend je takový, že jich v budoucnu bude v institucionalizovaných pobytových zařízeních žít jen zlomek,“ myslí si Zahradníková. Stačí prý jenom zajistit jim bezbariérové, bezpečné a přístupné bydlení a rozšířit síť terénních služeb.

Vzhledem k prodlužujícímu se věku a zlepšujícímu se zdravotnímu stavu obyvatel lze předpokládat, že se bude zvětšovat i podíl seniorů na trhu práce. „Má-li se udržet výkonnost ekonomiky, bude potřeba je zaměstnávat. Není pravda, jak si někteří lidé doposud myslí, že starší lidé nemají co nabídnout,“ prohlásila již před časem mluvčí zlínského úřadu práce Miriam Majdyšová.