Šestidílný set Safari Gold je v nabídce společnosti Crystalite Bohemia, pod niž sklárny v Květné spadají, novinkou. Obsahuje veškeré velikosti a druhy nápojového skla – na šampaňské, likér, víno, whisky i vodu.

„Na ruský trh se český broušený křišťál prodává dekorovaný pantem a následně malovaný ryzím zlatem a platinou. To platí i pro tuto zakázku, jednalo se o klasiku, kterou do Ruska dodáváme již několik desítek let," uvedl ředitel sklářského závodu v Květné Marek Mikláš s tím, že Gazprom již patří mezi stále odběratele skla vyrobeného na moravskoslovenském pomezí.

Dárková zakázka putující do Kremlu řemeslníkům z Květné vrásky kvůli nervozitě nepřidala. Sklárna dárkové sady známým a důležitým osobnostem v minulosti vyráběla již několikrát. „Vzpomínám si třeba na nápojové sety pro anglickou královnu či vybavení vatikánského paláce, Bílého domu ve Washingtonu nebo kanceláře prezidenta České republiky," vyjmenoval ty nejvybranější zakázky ředitel Mikláš.

A jak moc se šéfové Gazpromu kvůli prezidentskému daru plácli přes kapsu? „Cenu z obchodních důvodů neuvádíme," zní předpokládaná odpověď z Květné.

Tamní sklárny se chlubí tradicí trvající od konce osmnáctého století. V posledním desetiletí však podnik přežil klinickou smrt, když byl i několik měsíců zcela uzavřen. Po letech strádání sklárny v roce 2011 koupil majitel společnosti Crystalite Bohemia ze Světlé nad Sázavou Lubor Cerva. „Tím se nám otevřely nové možnosti a trhy, které pro nás v minulosti byly naprosto nedosažitelné. Vlastně bychom bez nového majitele už ani neexistovali," přiznal Marek Mikláš. Firma nyní své výrobky vyváží do celého světa, především do Ruska, Íránu nebo Egypta.