„Postřehl jsem, že trávníky nejsou v ideálním stavu, koneckonců se okolo toho rozhořela i debata na internetu. Četl jsem vyjádření Davida Surého a bohužel musím říct, že od výběrových řízení, kde je rozhodující cena, se nedá ani nic jiného čekat. Faktem ale je, že si někdo stěžuje i na neposečené plochy, které jsou ve vlastnictví soukromníků, takže se celkově podle mě problém spíše zveličuje," myslí si Broďan Petr Gabriel.

Podle Davida Surého je přitom pochybení na straně firmy Florstyl, která má sečení veřejných travnatých ploch v Uherském Brodě letos na starosti. „V současnosti ještě není hotova první seč, která měla být ukončena nejpozději do 20. května. Firma nestíhá, velikost prací na zeleni jednoznačně podcenila. Nemá dostatek technického vybavení ani pracovních sil," nebere si místostarosta servítky.

Nařčení místostarosty ale odmítají jednatelé společnosti Florstyl Aleš Galář a Ondřej Pavka, kteří si stěžují nejen na obsah vyjádření, ale i na jeho formu.

„Podle nás je problém, který vyvolal pan Surý na stránkách města, ovlivněn neodborností a neerudovaností určitých lidí. Navíc místo toho, aby se nedostatky a případné stížnosti řešily mezi smluvními partnery, dozvídáme se o nich skrze články na městském portále. To nám rozhodně normální nepřipadá," poznamenal jednatel Florstylu Ondřej Pavka.

Podle něj v řadě věcí naopak pochybilo samo město. „První práce měly začít 20. dubna, my jsme však obdrželi podepsanou smlouvu od města až 7. dubna. Do té doby jsme nemohli začít nic připravovat. Kdyby se totiž radnice rozhodla smlouvu nepodepsat nebo ji zrušit, nikdo by nám neuhradil náklady na přípravu," vysvětlil.

V šibeničních čtrnácti dnech pak prý nebylo možné se na úpravu 750 tisíc metrů čtverečních připravit.

K tomu se přidaly další nečekané problémy.

„Po podepsání smlouvy jsme měli obdržet ještě výzvu na první seč, bez níž nemůžeme začít sekat. Dodnes nám ji nikdo neodeslal. Navíc naše subdodavatele, kteří měli zajišťovat část práce, na stejný termín přeplatilo město bez řádného výběrového řízení, takže jsme najednou byli bez části pracovních sil," nechápe Aleš Galář konání radnice.

Nikdo nezajistil pomocné práce na vyklizení terénu, které měly začít 1. dubna. Sama firma je vykonat nemohla, protože smlouva jí přišla na stůl až o týden později. „Naši pracovníci naráželi na stavební odpad a smetí. Vyčištění ploch, aby mohli sekáči pokračovat, zabralo vždy nemalou porci času," doplnil jednatel Florstylu, co způsobilo další zpoždění.

Přenést vinu na město však místostarosta odmítá. „V podmínkách, které se soutěžily, byla jasně stanovena pravidla, odkdy dokdy se mají práce provádět. Pokud garantovali jak kvalitu seče, tak termíny, měli udělat vše pro jejich dodržení," stojí si David Surý na svém.

Firmě za každou nedodělanou oblast naskakují denní penále. Jejich výše na začátku června přesáhla sto tisíc korun.

„Jakékoliv sankce odmítáme už jen proto, že nepřišla výzva k první seči. Pokud nám budou uděleny, nezbude nám než se právně bránit," pokrčil rameny Ondřej Pavka, kterého mrzí, že místo vstřícného jednání je očerňována dobrá pověst firmy. „Bohužel, Uherský Brod má v poslední době problém s více soukromými firmami, takže v našem případě se asi nejedná o nic výjimečného," dodal.