Právě stojím před kostelem sv. Vavřince v Hluku, když kolem mě těsně projíždí asi padesátka motorkářů na svých mašinách, aby zanedlouho doprovodila jejich tragicky zesnulého kamaráda, přítele či jenom známého Adama Křápka na jeho poslední cestě.

Společně s rodinou a dalšími přáteli už před půl čtvrtou do posledního místa zaplňují celý kostel, ale i nádvoří a schody před ním.

„Rodina mě poprosila, abych mu zorganizoval moto-doprovod, protože by si to tak Adam přál. Prosím, abychom všichni jeli uctít památku skvělého člověka. Adame zůstaneš navždy v našich srdcích,“ zvali známí Adama ostatní motorkáře přes sociální sítě, aby se přidali k průvodu.

Ne každý měl však zrovna ve čtvrtek 19. dubna myšlenky na svůj i Adamův oblíbený koníček.

„Je to strašné, znal jsem jej jako motorkáře, sám mám mašinu. Dneska jsem ale raději přijel autem,“ svěřil se mi jeden z pozůstalých.

Komplikace s opravou Baťova kanálu trápí hradišťské rybáře
Komplikace s opravou Baťova kanálu trápí hradišťské rybáře

Nakonec stojím se zhruba stovkou lidí před kostelem, který je do posledního místa zaplněný. Z obřadu tak vlastně neslyšíme nic, pouze zvuky automobilů od nedaleké cesty.

Právě burácení vzdálených motorů však pravděpodobně říká přítomným více, než může ostatním kdy vypovědět farář Josef Janek uvnitř kostela.

Při závěrečném pohledu na průvod směřující k odkrytému hrobu si začínám uvědomovat, že ačkoliv Adama Křápka už nikdo nepotká v obchodě, nemine se s ním na chodníku nebo mu nezamává na pozdrav z motorky, budou si ho navždy připomínat stovky známých pokaždé, jakmile strčí klíč do zapalování a ozve se ono charakteristické burácení.

Tereza H. u soudu v pákistánském městě Láhaur.
Tereza H. má nového právníka. Ten požádal o odložení obvinění

Tragédie u Zádveřic - Rakové
Devětadvacetiletý Adam Křápek nepřežil nehodu, při které se střetl se svojí motorkou s protijedoucím motorkářem v sobotu 14. dubna. K tragické srážce došlo u obce Zádveřice – Raková na Zlínsku. Adam Křápek se srazil ve chvíli, kdy sjížděl tamní kopec ve směru od Luhačovic a přejel přitom do protisměrného pruhu.