Aktuální stav sbírky můžete sledovat ZDE

Od počátku týdne se mohou příznivci letectví, sportu či bohatšího kulturního života na Slovácku zapojit přes web startovac.cz do finálních příprav na transport leteckého „obra". Veřejnost může touto formou chystaný záměr podpořit.

„Právě v této chvíli potřebuje akce zvaná Velký přelet největší podporu. Cílem bude během jednoho měsíce nashromáždit částku 400 154 korun, která pokryje náklady na přepravu letadla po zemi do Kunovic," vysvětloval před několika dny záměr kampaně Martin Hrabec z Leteckého muzea v Kunovicích.

To ještě netušil, že potřebné peníze se podaří nashromáždit za neskutečné dva dny. Včera odpoledne už bylo na kontě neskutečných 446 878 korun.

„Je to neuvěřitelné, o něčem takovém se nám ani nesnilo," povídal včera nadšeně. „Kampaň ale pokračuje, z dalších příspěvků bude pořízeno další vybavení na údržbu letadla. Nejspíš se pořídí pojízdné letištní schody pro TU-154M, opraví se osvětlení, audio a video v salonku," vyzývá Martin Hrabec, aby lidé dále přispívali.

Ti, kteří se přes Startovač do sbírky již zapojili, či se ještě zapojí, si mohou kromě drobných odměn, jako jsou samolepky, hrnky nebo trička, také zakoupit „letenku" na Velký přelet a jejich jméno v tom případě zůstane zvěčněno formou výšivky na sedačce, a to i po vystavení letadla v muzeu.

Hokejoví fandové si mohou připlatit za výrobu speciálního dresu s jejich vlastním jménem a s číslem sedačky. Techničtí nadšenci pak podle organizátorů možná ocení památku v podobě znehodnoceného šroubu z tupolevu. A letečtí příznivci si zase mohou „zakoupit" místo v pilotní kabině.

A zdá se, že částka bude ještě stoupat, do konce sbírky zbývá ještě 27 dní. „Turnaj v Naganu si velice dobře pamatuju. Bylo to něco nezapomenutelného. Představa, že by to letadlo skončilo zrovna v našem regionu, je velice fajn. Myslím, že nějakou formou přispěji," vyjádřil se Martin Drábek z Uherského Hradiště.

Vysloužilý letoun měl dle provozovatelů muzea původně skončit ve šrotu. Vynaložené úsilí mnoha příznivců letectví však nakonec vedlo k tomu, že muzeum stroj zakoupilo i s jeho „bratříčkem", druhým vládním tupolevem, který často převážel české prezidenty. Od roku 2014 pak desítky nadšenců pravidelně pracují na vojenském letišti v PrazeKbelích na demontáži obou strojů.

Nadšenci rozebírají tupolev nýt po nýtu

„Tito dobrovolníci ve Kbelích tráví volné víkendy, odpracovali už stovky hodin v horku, dešti i mrazu, a to zcela zadarmo. Cílem akce je totiž přestěhovat letadlo rozložené na kusy bez znehodnocení konstrukce. Tedy bez řezání, rozmontované pěkně šroubek po šroubku a nýt po nýtu. Ale samozřejmě ani převozem do Kunovic to pro nás nekončí. Ono pak bude nutné ten obrovský ruský hlavolam zase složit dohromady," pousmál se Martin Hrabec.

Jen od počátku roku 2016 se dobrovolníkům z Leteckého muzea v Kunovicích podařilo na tupolevu sejmout směrová kormidla, stabilizátory obou letounů, křídla a sání motorových gondol.

I když osud druhého z tupolevů „Prezidentského dostavníku" je momentálně nejistý, a to z důvodu stěhování olomouckého muzea, do kterého měl původně zamířit, naganský expres by měl na Slovácko zamířit v druhé polovině roku 2016. Zpřístupněn by pak návštěvníkům muzea mohl být od příštího roku.

Trup letadla projede na speciálním návěsu napříč celou republikou, a to v rámci největšího pozemního transportu letecké techniky v historii České republiky. Poté by se již mohl stát chloubou kunovického Leteckého muzea.

„Od fenoménu Nagano sice uplynula již pěkná řádka let, nicméně si myslím, že si tuto událost velice dobře pamatuje minimálně střední generace. Proto se domnívám, že by takový exponát mohl do našeho města přitáhnout ještě více turistů," řekl pro Slovácký deník Jan Šobáň z odboru kultury v Kunovicích.