Společně se spolužáky odevzdala k recyklaci neuvěřitelných 1313 kilogramů baterií a hradčovická ZŠ se díky tomu stala druhou nejúspěšnější školou v celé České republice. Do projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět, se přitom zapojilo přes tři tisíce mateřských, základních a středních škol.

„Žáci naší školy nesbírají pouze baterie, ale snažíme se třídit k recyklaci vše, co je v našich podmínkách možné. Papír, elektroodpad, prázdné náplně do tiskáren, sklo, plasty, mobilní telefony, plastové vršky jako pomoc nemocným dětem či tetrapakové obaly," přibližuje ředitel hradčovické ZŠ Josef Hruboš, který má jako absolvent Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně k ekologii blízký vztah.

Soutěživost dětí podpořila řada odměn

Dodává, že bez dostatečné motivace žáků a hlavně angažovaných rodičů by prý takového úspěchu ale nikdy nedosáhli. Děti jsou podle ředitele motivované tím, že nasbírané body se jim vracejí v podobě sportovních potřeb, her a také soutěží mezi třídami. „Ceny pro vítěze se snažíme obměňovat. Třeba velký dort pro vítěznou třídu," prozradil Josef Hruboš.

A jak to vypadá, v Hradčovicích se na vavřínech rozhodně neusnulo a bude se sbírat i nadále. „Sbírání nás pořád baví, dnes někteří z nás donesli další baterie," ukazuje čtvrťák Jakub Malina na spolužáky se sáčky plnými vyřazených baterií.

Sběr odpadů však není jedinou aktivitou, kterou školáci hradčovické školy přispívají k ochraně životního prostředí. Každoročně například v rámci Dne Země uklízejí obec a přilehlé okolí nebo vysazují zeleň.

„Školáci mě opravdu překvapili, jak velké množství nejen baterií se jim daří posbírat. Ukazuje se, že třídění berou děti opravdu za své a doufám, že za svou snahu budou oceněni tak, aby na svůj úspěch mohli dlouho vzpomínat," poznamenal starosta obce Jan Popelka.

Nad projektem Recyklohraní aneb Ukliďme si svět má záštitu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Jeho cílem je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů a umožnit jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií a použitých drobných elektrozařízení.

Podle aktuálních údajů neziskové společnosti ECOBAT, která od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií v České republice, odevzdali loni lidé i firmy ve Zlínském kraji meziročně o sedm procent více, konkrétně 32,3 tuny použitých baterií a akumulátorů. „Zlínský kraj vykazuje trvalý růst," uvedl Petr Kratochvíl, jednatel společnosti ECOBAT.

Že lidé mají k životnímu prostředí stále zodpovědnější přístup, svědčí i fakt, že počet sběrných míst vloni v kraji stoupl o 60 na aktuálních 1051.