Než si čtyřicet odborně zdatných degustátorů nalilo do skleniček - koštovaček některý z 340 vzorků kořalek, bez okolků v degustační místnosti hotelu Skanzen na Modré zapózovalo redaktorovi Slováckého deníku.

„Tak to za devětadvacet ročníků salašských koštů pálenek, ale ani na jiných degustacích v okrese nepamatuji. Alespoň budeme mít pěknou vzpomínku na tuto akci," svěřil se Pavel Trubačík, člen Klubu přátel Salaše, který košt organizuje od roku 2009.

„Od té doby používáme při degustacích jasná, pevná a průhledná pravidla, která jsou oproti některým jiným principům hodnocení jednoduchá a srozumitelná," vysvětluje pětapadesátiletý Josef Niesner, jeden z pořadatelů salašských i slováckých koštů pálenek sjednocení pravidel degustace do deseti bodů. V nich je obsažena veškerá senzorika toho či onoho posuzovaného destilátu.

Ze základního do nominačního kola, které se uskuteční o předposledním lednovém pátku na Salaši, poslali degustátoři z pátečního hodnocení třicet nejlepších vzorků slivovice ze švestek a durancií, ale také po třech nejlépe hodnocených vzorcích pálenek z ostatních druhů ovoce. Ty už ale půjdou do finálového kola.

„Z nominačního pálenkového klání, vyberou degustátoři deset nejlepších slivovic, z nichž pak ve finále vzejde šampion. Výsledky ale prozradíme až při koštu destilátů, který se uskuteční 6. Února v salašské hospodě Na Dolině," informoval Josef Niesner.

Není nad oskerušovici

Prozradil, že majitelé pálenek obeslali salašský košt 340 vzorky, z nichž 160 je jich z nachově modrého ovoce a dvaadvacet je likérů.

Zbytek tvoří pálenky z letních ovocných kvasů.

Nejstarší vzorek, ročník 1996, dodal na stůl porotců Salašan Karel Mareček. Raritou koštu bude zázvorový likér, který se v jeho dlouholeté historii bude na Salaši ochutnávat poprvé.

Nejvzdálenější vzorek připutoval z Prostějova.

Protože degustace pálenek jsou až na výjimky většinou pouze pánskou záležitostí, přesto mezi degustátory zasedlo k hodnocení kořalek šest žen. Poprvé starostka Salaše Jitka Točková.

Při degustaci nechyběl ani porotce z Bílých Karpat, Vít Hrdoušek z Tvarožné Lhoty.

„Není nad oskerušovici. Oskeruše mají největší plody ze všech druhů jeřabin. Jsou podobné malým jablíčkům s průměrem kolem dvou až tří centimetrů. Oskeruše jsem sázel se starostou Modré v archeoskanzenu," svěřil se Vít Hrdoušek.