Tam měli plné ruce práce nejen hasiči, ale i řidiči, kteří svá vozidla například na Uherskobrodsku drželi ve správném směru jen s obtížemi.

Sílu větru pocítil na vlastní kůži muž za volantem kamionu na silnici I/50 mezi Uherským Brodem a Bánovem. Toho poryv doslova sfoukl i se soupravou do příkopu.

„Úsek nebyl průjezdný od sedmé ráno až do desáté hodiny dopolední,“ uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Problémy podobného typu měl podle jejích slov v té době mezi Uherským Brodem a Vlčnovem řidič tahače, jemuž vítr srazil do příkopu návěs.

Větrná hůrka? Sucholozsko! Vichr tam serval kus střechy z domu  

Pověst větrné hůrky potvrdila v pondělí 10. února Suchá Loz a její okolí. Ulétlé plechy ze střech museli řešit hasiči v nedaleké Komni, zatímco v sucholozské lokalitě Volenov, serval vichr část plechové střechy hospodářské budovy rodinného domu.

„Je to kousek od mojí firmy, na křižovatce ze Suché Loze na Březovou a Nivnici. Velký kus visícího plechového pokrytí střechy hasiči museli sundat do zahrady domu, a pro jistotu složili na zem i zbytek plechů,“ prozradil Marek Bartoš, působící v areálu někdejšího statku Volenov. Oblast je podle jeho slov jednou z největrnějších na Uherskobrodsku.

„Maximálně dvacet dnů v roce tady nefouká, po zbytek dnů zde bývá pořádně větrno. Asi to bude tím, že se oblast nachází přímo pod lopenickým sedlem,“ řekl Marek Bartoš s tím, že pondělní nárazy větru byly sice z těch horších, ale jejich podobnou sílu už tam zažil několikrát.

Za pravdu mu dal také starosti Suché Loze Václav Bujáček.

„Dnes dopoledne jsem cestoval po regionu, a zatímco na Hradišťsku foukal větříček, kolem Uherského Brodu už to bylo ostřejší. No ale u nás v Lozi vyfukovalo pořádně, ostatně tak, jako už minulosti mnohokrát,“ popsal povětrnostní situaci v regionu sucholozský starosta.

Příjemnou plesovou atmosférou, která byla velkou společenskou událostí Základní školy Velehrad, se v sobotu večer nechali unášet návštěvníci tamního turistického centra. Krátce po 20. hodině je zaplavil pocit nádherného společenství při bravurně zatancova
Králem a královnou plesu byli zvoleni Patrik Jakeš a Karolína Burešová

Sabine ve Zlínském kraji

V souvislosti s vichřicí hasiči během dnešního dne vyjeli k třem desítkám popadaných stromů na komunikace, k šesti utrhnutým plechovým střechám a jednoho komínu.

Například, jak jsme již zmínili výše, v obci Suchá Loz vítr strhl celou střechu rodinného domu. Lezci ve Valašském Meziříčí z výškové budovy sundali reklamní plachtu, neboť hrozil její pád na veřejné prostranství. Tyto události se obešly bez újmy na zdraví.

O štěstí však již nemůže mluvit řidič osobního vozidla, jedoucí po namrzlé vozovce v obci Kašava na Zlínsku, který skončil mimo cestu. Při nehodě byl zraněn a skončil v péči záchranářů.

Naopak o velkém štěstí může mluvit řidič kamionu, kterému se při jízdě po silnici E 50 u Uherského Brodu převrátil přívěs.

Spadené stromy dopoledne uzavřely silnici 50 z Uherského Brodu na Bánov.

V obci Komňa na Uherskohradišťsku a v obci Chvalnov na Kroměřížsku hasiči připevňovali odlétávající plech ze střech.

Sílu větru pocítil na vlastní kůži muž za volantem kamionu na silnici I/50 mezi Uherským Brodem a Bánovem. Toho poryv doslova sfoukl i se soupravou do příkopu.

„Úsek nebyl průjezdný od sedmé ráno až do desáté hodiny dopolední,“ uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Výstraha před extrémně silným větrem pro Zlínský kraj platí od pondělní šesté hodiny ráno do osmnácté hodiny večer.

Zákaz vstupu do parků a na hřbitov

Hlavní nápor je očekáván dnes v odpoledních hodinách, kdy by měl vítr na území Zlínského kraje zesílit.

Ve Zlíně platí platí zákaz vstupu na hřbitovy. Vstup je zakázán od 8:00 hodin až do odvolání. Dle Lubomíry Řezáčové platí nařízení ve všech městských částech, výjimku tvoří pouze Lesní Hřbitov v době konání obřadů.

Od 11:00 až do 18:00 odpoledne platí stejné opatření i pro městské parky. Rada města Zlína rozhodla operativně o omezení pohybu na daných místech a požádala městskou policii o spolupráci. Jmenovitě jde o Park Svobody, park Komenského, Univerzitní park, a starý hřbitov (park nad Kudlovskou přehradou).

"Nelze podcenit žádnou výstrahu, kdy může dojít k ohrožení života a ke škodám na majetku. Z preventivních důvodů doporučujeme omezit pohyb venku a vyhnout se místům s potenciálním rizikem pádu stromů nebo věcí ze staveniště po nárazovém větru," uvedl primátor města Zlína Jiří Korec.

Omezení vstupu bude vyznačeno páskou MP u vstupů do parkových prostor. Lidé by však měli dbát zvýšené opatrnosti i v dalších uličních prostorech, kde jsou vzrostlé stromy. Jsou očekávány poškození stromů a lesních porostů. Dojít může i k přerušení elektrického vedení a škodám na majetku.

Výstraha pro Zlínský kraj

Podle předpovědi do Zlínského kraje dorazí v pondělí velmi silný západní vítr , který v nárazech přesáhne 90 km/h.

„Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. I možné přerušení elektrického vedení. Lze očekávat ztíženou chůzi i nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy,“ varují meteorologové.

Co se týká dopravy ve Zlínském kraji, lze očekávat komplikace, z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací, možnost převrácení prázdného nákladního automobilu.

„Doporučuje se sledovat vývoj situace na internetu ČHMÚ www.chmi.cz a ve sdělovacích prostředcích, sledovat dopravní zpravodajství,“ zní z varování ČHMÚ.

Hasiči radí, jak se chovat bezpečně při silném větru:

- Uvědomte si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku.
- Nezdržujte se v blízkosti větších stromů a nechoďte do lesa.
- Ve městě omezte pohyb kolem vyšších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy).
- Dávejte pozor na možnost pádu elektrického vedení.
- Za jízdy autem snižte přiměřeně rychlost nebo zastavte (větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici).
- Schovejte se v budově s nenarušenou statikou.
- Sledujte vývoj situace ve sdělovacích prostředcích.
- Připravte si baterku, svíčku, případně rádio na baterky pro případ výpadku proudu.
- Doma nezapomeňte zavřít okna, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty, které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí (truhlíky, květináče, zahradní nábytek atd.)
- Pokud je váš život, zdraví popř. majetek v bezprostředním ohrožení, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150.
- Po vichřici: pokud vítr spáchá na vašem majetku velké škody, důležité je důkladně zdokumentovat a co nejdříve pojistnou událost oznámit příslušné pojišťovně.

Orkán Sabine na Královéhradecku. Spadlý strom u obce Spy
Bouře Sabine si vyžádala jednu oběť. Bez proudu byly tisíce domácností