Vítr ve Zlínském kraji stále fouká, a to především na Uherskohradišťsku a Vsetínsku.

"Po klidné noci jsme od rána přijali již celkem dvanáct oznámení o popadaných stromech na komunikace, elektrické vedení a dodávkové vozidlo a v jednom případě hasiči v Rožnově pod Radhoštěm upevňovali nebezpečně nahnutý komín," informovala krajská mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

V Horním Němčí na Uherskohradišťsku vítr potrápil řidiče kamionu, kterému převrátil přívěs.

"V krajském městě hasiči zasahovali prozatím u třech událostí, kdy odstraňovali stromy na náměstí T. G. Masaryka, kde vzrostlý strom spadl na zaparkovanou dodávku a ve druhém případě byl další strom nebezpečně nahnutý na parkovišti plných vozidel. Na Jižních Svazích na ulici Nad Stráněmi odstraňovali naštíplý strom," doplnila Lucie Javoříková.

Zásahy jsou podle hasičů již v menším počtu, ale i tak stále vyjíždí k novým událostem, souvisejících s větrem. 

Větrné Slovácko: servaná střecha z domku a tři návěsy kamionů v příkopu  

Větrné dozvuky, včetně velmi proměnlivého počasí zažívali v úterý 11. února obyvatelé Slovácka. Vítr doplňovaly dešťové kapky i kroupy, aby vzápětí zpoza mraků vykukovalo sluníčko.

Poté co v pondělí strhl vítr plechovou střechu na Volenově u Suché Lozi a do příkopu srazil návěsy nákladních aut u Bánova a u Vlčnova, opřel se v úterý do návěsu kamionu nedaleko Horního Němčí.

Jedním z důsledků pondělní bouře Sabina byla úterní odstávka elektřiny v části Uherského Brodu v Újezdci.

„V městské části Újezdec, konkrétně v lokalitě U Mlýna museli opravit trafostanici, proto tam bylo v úterý dopoledne několik desítek domácností bez proudu,“ potvrdila informace Deníku mluvčí uherskobrodské radnice Elen Sladká.

„Je to dnes jako ukázkový apríl. Ještě před chvílí byl hotový uragán a padaly kroupy a teď svítí sluníčko a jakoby se nic nestalo," popsala úterní dopolední situaci Broďanka Věra Křibíková.

Pověst větrné hůrky potvrdila už v pondělí Suchá Loz a její okolí. Ulétlé plechy ze střech museli řešit hasiči v nedaleké Komni, zatímco v sucholozské lokalitě Volenov, serval vichr část plechové střechy tamního rodinného domu.

„Je to kousek od mojí firmy, na křižovatce silnic vedoucích od Suché Loze na Březovou a Nivnici. Velký kus visícího plechového pokrytí střechy museli hasiči sundat do zahrady domu, a pro jistotu složili na zem i zbytek plechů,“ prozradil Marek Bartoš, působící v areálu někdejšího statku Volenov.

Oblast je podle jeho slov jednou z největrnějších na Uherskobrodsku.

„Maximálně dvacet dnů v roce tady nefouká, po zbytek roku tu bývá pořádně větrno. Asi to bude tím, že se oblast nachází přímo pod lopenickým sedlem,“ řekl Marek Bartoš s tím, že pondělní nárazy větru byly sice z těch horších, ale jejich podobnou sílu už tam zažil několikrát. Za pravdu mu dal také starosta Suché Loze Václav Bujáček.

„Dnes dopoledne jsem cestoval po regionu, a zatímco na Hradišťsku foukal větříček, kolem Uherského Brodu už to bylo ostřejší a u nás v Lozi to vyfukovalo tradičně pořádně, ostatně jak v minulosti už mnohokrát,“ popsal povětrnostní situaci v regionu sucholozský starosta.

S větrnými poryvy měli v pondělí nad ránem a dopoledne problémy také na Uherskobrodsku. Sílu větru na vlastní kůži pocítil muž za volantem kamionu na silnici I/50 mezi Uherským Brodem a Bánovem, jemuž poryv sfoukl do příkopu návěs. Stejný problém v té době mezi Uherským Brodem a Vlčnovem musel řešit další řidič kamionu.

Následky bouře Sabine ve Zlínském kraji
Vichr v kraji: létaly střechy, padaly stromy, do parků se nesmělo

Bouře Sabine utrhla střechu v Bezměrově

 Důsledky bouře Sabine pocítili i obyvatelé v Bezměrově. Silný vítr zde v pondělí večer utrhl v blízkosti elektrického vedení plechovou střechu domu, který sloužil jako klubovna místního svazu chovatelů poštovních holubů. Dům zůstal stát, střecha ale poškodila dráty a tři domy se na noc ocitly bez elektřiny.

„Kvůli opravě jsme ale dnes dopoledne museli odpojit třetinu obce, aby mohla dodavatelská firma vedení opravit. Je potřeba vyměnit konzole, natáhnout vodiče a opravit konzoli na trafostanici,“ vyjmenoval Vladimír Hapala, montér společnosti, která do obce elektřinu dodává.

Opravy by podle jeho odhadu mohly trvat do pěti hodin odpoledne. Místní obyvatelé také během dne zajistili odstranění utržené střechy, kterou bylo nutné s pomocí těžké techniky sundat z domu.

Kamion do příkopu srazil u Bánova větrný poryv. 10.2.2020
Vichr na Slovácku: utržená střecha i odfouknutý kamion

Do parků lidé už mohou, zákaz vstupu na hřbitovy stále platí  

"Po operativním šetření v terénu byl v úterý před polednem odvolán zákaz vstupu do městských parků," uvedl mluvčí města Zlína Tomáš Melzer.

Zákaz byl vydán v pondělí s ohledem na varování meteorologů před bouří Sabina.

"Ta naštěstí přímo ve Zlíně velké škody nezpůsobila. Odbor městské zeleně také v průběhu pondělí nechal preventivně ořezat větve ze stromů na vytížených místech jako je například tržiště Pod Kaštany," uvedl Tomáš Melzer.

Zákaz vstupu na městské hřbitovy je však podle něj stále platný až do odvolání. 

Bez proudu 500 domácností

Vítr se ve Zlínském regionu pohybuje od 13 až do 40 km/h. Podle společnosti E-ON bylo v úterý ráno bez elektřiny ve Zlínském kraji asi 500 domácností.

Týká se to obcí Kroměříž, Uherské Hradiště, Slavkov a Uherský Brod.

"Naplánované práce v nejvíce postižených lokalitách, které souvisejí s výměnou elektroměrů nebo Řádem preventivní údržby rušíme a všechny lidi zapojujeme do obnovy dodávek elektřiny," uvedla mluvčí společnosti E-ON Božena Herodesová.

K dodávkám elektřiny od skupiny ČEZ byli ve Zlínském kraji k osmé hodninně ranní připojeni všichni jejich odběratelé.

"Výpadky ještě mohou nastat u nízkého napětí na okrajích vesnic nebo v chatových osadách – v případě poruchy prosíme občany, aby se na nás obrátili prostřednictvím bezplatné linky 800 850 860, poruchu mohou nahlásit také na webu www.bezstavy.cz," uvedl mluvčí skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Následky bouře Sabine ve Zlínském kraji
Dnes se Sabine zklidní, i tak ale buďte obezřetní

Další informace od ČEZ:

• Vzhledem k počasí a stále silnému větru není vyloučeno, že se během dne vyskytnou další poruchy na vysokém napětí.
• Také na dnešní den jsme zrušili plánované opravy, abychom měli k dispozici maximální počet elektromontérů a techniků.
• Většina poruch by měla být odstraněna během dopoledne, další do večera. Závisí ovšem na vývoji počasí a síle větru…
• Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení následkem silného větru.
• Poruchy je možné nahlásit na naši bezplatnou kontaktní linku 800 850 860.
• Aktuální informace zveřejňujeme na webech www.cezdistribuce.cz a www.bezstavy.cz.