Ten schválilo tamní zastupitelstvo a putovat má na řadu projektů. Mezi ty nejdražší patří úprava stavebních pozemků v areálu bývalého školního statku a vybudování silnice a inženýrských sítí v průmyslové zóně Louky.

„Tyto investice budou velmi nákladné, a pokud bychom je platili jen z rozpočtu města, tak bychom v podstatě omezili jeho další rozvoj," vysvětlil důvody úvěru staroměstský starosta Josef Bazala. Úvěr nastavený na tříleté čerpání vypomůže penězům z městského rozpočtu, který na každý rok činí asi dvacet milionů korun. S plány na rozvoj města souhlasí i jeho obyvatelé.

„Zvelebovat a vylepšovat podobu města je potřeba pořád. V podstatě jde o nikdy nekončící proces, v rámci kterého ale radnice stejně nezvládne udělat věci tak, jak by si všichni obyvatelé představovali," poznamenala Staroměšťanka Ilona Viceníková.

Zadlužení města se starosta neobává, zmíněné plány totiž dle jeho slov slibují dobrou návratnost peněz. Stavební pozemky na Velehradské ulici, v bývalém školním areálu, by se mohly začít nabízet a prodávat již na konci příštího roku.

„Naše představa je taková, že firma, která provede demolice, by měla také zároveň vystavět inženýrské sítě," uvedl Josef Bazala. Co se týče rozšíření průmyslové části Louky, i tam radní očekávají zájem ze strany firem. Slíbili jim, že budování komunikace začne v polovině příštího roku, první je totiž potřeba zvýšit terén, jelikož pozemky jsou v záplavové oblasti.

Očekávaným projektem, jehož výstavba by měla začít také v roce 2016, je nová budova základní umělecké školy na místně nefunkční kuchyně vedle mateřské školy Rastislavova.

„V současné chvíli máme vybraného projektanta, který připravuje potřebnou dokumentaci. Vzhledem k délce tohoto procesu předpokládáme, že na podzim bychom mohli začít se samotnou výstavbou," informoval Josef Bazala a dodal, že je jeho přáním, aby škola začala dětem sloužit již ve školním roce 2017/2018. ZUŠka se tak stane součástí tamního školního areálu.

Hned na jaře by se měly zahájit práce za pět milionů korun, které povedou ke zvětšení plochy hřbitova. „Je to do budoucna významná investice, dostali jsme se totiž na hranici kapacit hřbitova," okomentoval projekt Bazala. Technicky půjde jen o posunutí hřbitovní zdi. Plochu, na niž se hřbitov bude rozšiřovat, totiž město připravilo již v předchozích letech. Půjde o nevyužité pozemky směrem k řece Moravě.

Jedním z chystaných projektů jsou také opravy elektroinstalace a vodovodů v domě s pečovatelskou službou za zhruba osm a půl milionů korun. „Už jsme se s tamními obyvateli sešli a připravili je na to, že se budou muset přibližně na čtyři měsíce odstěhovat," řekl Josef Bazala. Mezi plánované investice patří také opravy ulic, zejména půjde o ulici Salašská nebo propoj od náměstí Velké Moravy, ulici Za Mlýnem. 

ANDREA GABRIELOVÁ