Čerstvě zveřejněné memorandum narýsovalo základní rámec nové koaliční vlády na uherskohradišťské radnici. Volební strany Hradišťáci, ANO 2011 a Česká pirátská strana, jejichž hlasy tvoří většinu v zastupitelstvu města Uherské Hradiště, podepsaly memorandum o povolební spolupráci, jejímž výsledkem má být uzavření koaliční smlouvy a sestavení stabilní a funkční koalice.

„Výsledek komunálních voleb v Uherském Hradišti jasně ukázal, že občané chtějí změnit způsob, jakým je řízeno naše město, i to, jakým investičním prioritám je dávána přednost. Jako Hradišťáci jsme nabídli jasnou alternativu a dostali od voličů velmi silný mandát,“ sdělil lídr Hradišťáků Michal Dvouletý.

Stanislav Blaha, lídr Společně pro Hradiště
Kdo bude vládnout radnici v Hradišti? Starosta Blaha: Stále jednáme

Ten rovněž uvedl, že po sérii jednání s koalicí Spolu pro Hradiště nacházejí Hradišťáci jen malou shodu na tom, co je třeba na činnosti radnice změnit a na jaké priority a investice je nutné v tomto volebním období soustředit.

„Jednání se současným vedením radnice nevedla z našeho pohledu k ničemu. Naše požadavky vyslyšeny nebyly. Chceme dát dohromady pro Uherské Hradiště ten nejlepší možný tým. Nejednáme ideologicky, ale pragmaticky,“ řekl lídr ANO 2011 Lukáš Němeček.

Potvrdil také, že na něj není z ústředí v Praze vyvíjen žádný tlak a má pro vyjednávání zcela volné ruce.O vzájemné shodě mají jasno také Piráti.

„Na základě diskuzí, které jsme měli, jsme dospěli k názoru, že změna v Uherském Hradišti je opravdu možná. Shodli jsme se ohledně transparentnosti i ohledně programových rámců a jsme za tento krok v podobě memoranda rádi, protože může pozitivně nasměřovat budoucnost Uherského Hradiště,“ řekl Deníku lídr pirátů Jakub Grós.

Radnice a centrum Uherského Hradiště z ptačí perspektivy
Noví zastupitelé Uherského Hradiště. Podívejte se, koho jste zvolili

Signatáři memoranda však zároveň vyzývají další strany zastoupené v zastupitelstvu města, aby se připojily do jednání a staly se součástí většinové koalice a aktivně se tak podílely na budoucím pozitivním směřování Uherského Hradiště.

Deníku se vyjádřili lidovci ústy lídra své kandidátky Čestmíra Boudy.

„Jednat se určitě chystáme, to bez pochyby,“ uvedl.

Deníku se v úterý 27. září nepodařilo spojit s lídrem Společně pro Hradiště Stanislavem Blahou.