Ti tu pro téměř tisícovku návštěvníků z řad dospělých i dětí nachystali bohatý program. „V expoziční budově byla pro ně připravena ukázka běžného nářadí a náčiní, které jsou využívány při podzimních výlovech ryb. Děti si tam mohly pomyslně vyzkoušet rychlost při třídění kapříků. Ty nahradily malé a velké ořechy, které přehazovaly z vaničky do vaničky," uvedl správce biocentra Živá voda Jiří Kroča.

25 kg těžký kapr Jonáš se těšil velké pozornosti návštěvníků

Velkému zájmu návštěvníků se těšilo pozorování ryb z osmimetrového proskleného tunelu, procházejícím pod hladinou expozičního rybníka, v jehož 750 krychlových metrech vody si spokojeně plavalo 32 druhů ryb o celkové váze obsádky 350 kilogramů. Žádný z návštěvníků si nechtěl nechat ujít patnáctiletého kapra Jonáše, vážícího 25 kilogramů a měřícího 115 cm. Jde o druhého největšího kapra na Moravě.

„Největší rybou je tu momentálně vyza velká o váze 50 kilo a délce 210 cm. V hledáčku máme ještě o padesát kilogramů těžšího jedince. Podaří-li se ho ve Francii ulovit, mohla by tu do dvou měsíců přibýt třetí vyza velká," plánuje správce Živé vody.

„My jsme měli velké štěstí, že v době kdy jsme byli v proskleném tunelu, jej čistil od zelené řasy potápěč. Ten se na chvíli před našimi zraky s jesetery, kapry a vyzami laskal a nakonec ze dna rybníka vynesl ke sklu tunelu zlatého sumce. Naši kluci na něm mohli oči nechat," zářili radostí Jana a Jindřich Nesázalovi z Napajedel.

Nabízely se pochoutky z ryba, ale i škvarky a tlačenka

A protože rybí maso je nejlépe stravitelné a nutričními odborníky je hodnoceno jako ze všech druhů mas nejzdravější, zejména pro obsah omega-3 mastných kyselin, mohli si návštěvníci pochutnávat na sluníčku u koupacího biotopu na bioreceptech ze sladkovodních ryb. „Ty pro návštěvníky připravil Michal Zelenka z Mladé Vožice. Na odbyt šly škvarky, tlačenky, paštiky a saláty z jihočeských kaprů," vypočítával Jiří Kroča.

„Lidé si tu mohli pochutnat na rybím aspiku, guláši, kapří sekané, polévce z amura, uzeném rybím mase, ale také na klobásách s padesátiprocentním podílem kapřího masa," nechal se slyšet majitel malé rodinné firmy na zpracování ryb.