Alespoň třikrát týdně kupuje čerstvé pečivo pro sebe a svou rodinu Kroměřížan Jan Zapletal.
„Vyšších cen si nejde nevšimnout. Je navíc úplně jedno, jestli nakupujete v supermarketu nebo v malé pekárně, ceny šly nahoru úplně všude. Před pár lety by rohlík za tři koruny a chleba za čtyřicet nikdo nekoupil. Dneska je to běžná cena,“ posteskl si.
V porovnání s loňským rokem podražil rohlík o korunu například v kroměřížské pekárně Avos.

„Rohlík koupíte v našich prodejnách za 3,50 korun, před rokem stál o korunu méně. Kilogramový chléb, který je naší vlajkovou lodí a získal řadu ocenění včetně značky Klasa prodáváme v obchodech za 45 korun. Loňské ceny se pohybovaly kolem 37 korun za kilogram chleba,“ uvedla obchodní ředitelka pekárny Avos Martina Belatková.
„Rohlík před půl rokem stál 3,50 korun a nyní stojí 4,50 korun. Chléb 850g pšenično-žitný kváskový stál 41 korun a nyní stojí 51,90 korun,“ řekl Deníku jednatel topolenské společnosti Topek Miroslav Lapčík.
Za rostoucí ceny pečiva mohou vyšší náklady.
„Ceny plynu i elektrické energie šly cca o 400 procent nahoru, ceny mouky o 110 procent nahoru a kolik stojí pohonné hmoty na čerpacích stanicích, to vidíte sami,“ sdělil Lapčík.
Lidé si musí zvyknout
Podobné je to i v dalších pekárnách v kraji.
„Jako většina pekařů jsme pocítili nárůst cen energií naprosto zásadním způsobem. Pečení je energeticky velmi náročné a v drtivé většině je využíván zemní plyn, jehož cena rapidně vzrostla. V našem případě asi dvaapůlkrát,“ řekla Deníku Belatková.
Některé pekárny v republice rostoucí náklady neustály a hlásí krach.
„My vidíme budoucnost optimisticky, lidé se budou muset s navýšením cen vyrovnat,“ konstatoval Lapčík.
Klíčový bude příští rok
Ceny energií jsou v tomto odvětví klíčové, další zdražení je proto stále ve hře. „Pekárny, jejichž dodavatelé energií ukončili činnost jsou na tom nejhůře, protože cena mohla vzrůst i desetinásobně. Vzhledem k pokračování válečného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou není možné počítat se stabilizací ceny zemního plynu, který je klíčovým nákladem většiny pekáren, ale s jejím dalším navyšováním,“ vysvětlila Belatková.

Pekaři také očekávají další zdražení pšenice.
„V letošním roce změnili dodavatelé strategii, ceny potravinářských surovin jsou opakovaně zvyšovány a platí jen několik týdnů, maximálně měsíců, pak znova rostou,“ podotkla Belatková s tím, že klíčový bude příští rok.
„V současných cenách pekařských výrobků stále není promítnutý nárůst všech vstupů. Je to dáno především tlakem obchodních partnerů. Zásadní bude ale růst energií, surovin, mezd a pohonných hmot v příštím roce,“ dodala obchodní ředitelka.