Zástupci Uherského Hradiště počítají s rozsáhlými úpravami lokality a výstavbou turisticky zajímavých objektů. Rochus v budoucnu nabídne přírodní rezervaci, zábavu i odpočinek. To vše v rámci megalomanského projektu, který město připravuje společně se soukromým investorem. Plány nastínil i městský architekt Aleš Holý.

„Rochus figuruje na seznamu chráněných přírodních lokalit Natura 2000, proto bude nutné zachovat některé stávající živočišné druhy a floristické unikáty. V současné době máme k dispozici ideový záměr od předního českého krajináře Ivana Otruby,“ poznamenal Holý.

Výsledkem projektu bude vznik rekreační oblasti s novou zelení, skanzenem, odpočinkovými a hracími plochami, ekostatkem, infocentrem, naučnými stezkami a dalším vybavením. S pracemi na úpravě Rochusu by se podle odhadu radních mohlo začít nejdříve koncem roku 2009.

Na zahájení prací čeká netrpělivě také provozovatel jarošovského lyžařského svahu František Příplata, který se nachází v těsném sousedství Rochusu.

"Několik let usiluji o to, aby město upravilo příjezdovou cestu ke svahu. Bez příjezdové komunikace nemá provozování areálu prakticky žádnou cenu. Je sice dobrý nápad, že součástí projektu na rozvoj Rochusu bude i síť cest a stezek, nicméně byl bych rád, kdyby cestu radní nechali zbudovat co nejdřív,“ tvrdí Příplata.

Plány radních oceňují také oslovení obyvatelé Uherského Hradiště. „Jedná se o rozsáhlé, doposud nevyužité území. Pokud by za městem vyrostla turisticky zajímavá zóna, bylo by to významným přínosem nejen pro místní občany, ale také turisty z jiných regionů,“ zamyslel se třiašedesátiletý Karel Plachý z Uherského Hradiště.

Související článek:

Skanzen na Rochusu bude mít ekostatek i stezky

Na Rochusu vznikne unikátní ovocný sad

Výstavbu cesty k Rochusu může zkomplikovat Brusel

Kopec Rochus ožil tradiční poutí