„Popravdě jsem to zatím neřešil, ani s účetní. Tak nevím. Myslím si ale, že zdražit pak v důsledku zvýšení daně budu muset. S tím se nedá nic dělat. Možná kvůli tomu přijdu o nějaké klientky, věřím však, že většina ostatních se tím zabývat nebude. Určitě to moje studia nepoloží,“ myslí si Viktor Veselý, majitel vlasového studia, které provozuje v Uherském Hradišti i v Hodoníně.
S většími obavami hledí do budoucna hospodští a provozovatelé restaurací.
„Jedenáct procent je opravdu hodně velké navýšení. Zdražit minimálně o tu částku budeme muset i my, i když uvidíme, jak se k tomu postaví pivovary. Vůbec netuším, o kolik zákazníků bychom kvůli tomuto zdražení mohli přijít. Popravdě se toho bojím, ale uvidíme až to přijde,“ prozradila provozovatelka restaurace Na Mlýně v Dolním Němčí Veronika Ježková.
Provozovatele LaRosco baru v Uherském Hradišti Pavla Dobeše zvýšení DPH u piva z 10procentní sazby na 21procentní také nepotěšilo.
„Pořádně jsem ani nezaregistroval, že to zvedli a o kolik. Nevím, co si mám o tom myslet, ale pokud to bude až od příštího roku, momentálně to řešit nebudu a nechám to na období, až se to přiblíží. Už tak je ale pivo drahé a dál navyšovat jeho cenu není vůbec dobrý nápad,“ konstatoval Pavel Dobeš.