Absencí tamní restaurace tak doposud trpí jak návštěvníci kulturních akcí, tak jejich organizátoři. Srazy, večírky, oslavy či plesy se tam totiž musejí obejít bez nabídky teplých jídel, pokud si je s vyššími náklady nenechají dodat externí dodavatelskou firmou. Zastupitelé Uherského Brodu se proto rozhodli učinit ještě letos tomuto nepřívětivému stavu přítrž. Na dubnovém zasedání vyčlenili z městského rozpočtu pět milionů korun, které mají pomoci zatraktivnit prostory restaurace Domu kultury natolik, aby se její provoz nájemcům vyplatil.

Catering není řešení

„Přestože jsme se rozhodli pořádat Myslivecký ples jako již tradičně v prostorách Domu kultury, bylo letos poprvé, co jsme intenzívně přemýšleli nad tím, kde jinde bychom pro něj nalezli adekvátní místo. Pro nás je totiž důležité podávat na plese zvěřinové speciality, což je při absenci jakékoliv kuchyně je velmi složité,“ poznamenal šéf organizátorů mysliveckého plesu z MS Háj Radoštín Petr Soukeník. Jelikož v únoru minulého roku ještě restaurace fungovala a poslední nájemce skončil až na začátku léta, bylo její zavření pro myslivce letos novinkou. „Nakonec jsme vše řešili přes cateringovou firmu, což však stálo mnohem víc peněz, než kdyby restaurace fungovala. Bohužel jinde v Brodě nejsou tak velké prostory jako nabízí Dům kultury, i proto jsme nakonec ples pořádali tam,“ vysvětlil Petr Soukeník.

Dům kultury v Uherském Brodě. Ilustrační foto.
Prověřují pochybení šéfa brodského Domu kultury

Podle Ireny Krejsové z programového oddělení Domu kultury nejsou organizátoři plesů jediní, co kvůli zavření restaurace uvažovali o přemístění svých akcí do jiných zařízení či do jiných obcí. „Velmi se nám za tu dobu snížil počet pořádaných večírků, srazů a sjezdů. Všichni totiž vyžadují zajištění teplého občerstvení, které v současnosti nemůže Dům kultury poskytnout,“ nechala se slyšet Irena Krejsová.

Město vyčlenilo 5 milionů korun na úpravy

Podle opozičního zastupitele Ladislava Kryštofa (ČSSD) je dlouhodobé uzavření restaurace ostudou pro celé město. „Dům kultury je bez ní poloviční, i proto jsme odhlasovali částku na její opravu tak, aby tamní prostory opět mohly co nejrychleji sloužit jako jakési kongresové centrum pro pořádání akcí různého typu,“ sdělil. Podle něj už nelze dál vyčkávat na nájemníka, který převezme kuchyni ve stavu, v jakém se v současnosti nachází.

Město koupili pozemky za 792 tisíc korun.
Stát prodal pozemky Uherskému Brodu. Má tam vyrůst parkoviště

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar se při odsouhlasení částky pro opravu restaurace zdržel hlasování. Podle něj totiž pět milionů stačit nebude.
„Nedostatky, které všichni vnímáme, nejsou na první pohled patrné, jelikož nás nejvíce trápí zázemí restaurace, které je zbytečně velké a dlouhodobě zanedbávané. Požadujeme proto nejprve vyhotovení studie, která by nám prozradila, jakým jiným způsobem by se dal nadbytečný prostor využít, než bychom se pustili do jakýchkoliv oprav,“ objasnil plánovaný postup města.

Přesto by se podle jeho slov mohlo skončit se zásadními pracemi už v listopadu letošního roku tak, aby na nadcházející plesovou sezónu kuchyně fungovala. „Kromě samotného kuchyňského vybavení je jednoznačně potřeba zapracovat na sociálních zařízeních a bezbariérovém přístupu. O dalším dílčích úpravách ale budeme ještě jednat s možnými zájemci o provoz restaurace, abychom jim vyšli s modernizací prostoru vstříc,“ dodal Patrik Kunčar.

Slovácký okruh o cenu Bohumila Kováře. Ilustrační foto.
Tipy Deníku, kde a jak si užít nadcházející víkend