Dvacet minut před pondělním polednem ji v expozici Velehrad na křižovatkách evropských dějin společně nainstalovali arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner s ředitelem Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřichem Forejtem. Poutníci mohli vidět repliku nejvzácnějšího a nejhodnotnějšího českého pokladu bez jakýchkoliv front. Lidé nemuseli před vstupem do expozice absolvovat bezpečnostní prohlídku ani odkládat tašky nebo procházet rámem na detekci kovů.

„Šperkařský klenot z dílny rodiny Beldovy, která se o české korunovační klenoty stará půl století, jsem si dnes potěžkal ve svých rukách potřetí. V úterý 5. července po 15. hodině, kdy výstava Svatováclavské koruny skončí, ji odvezeme zpět do expozice na Pražské hradě, z níž jsme si ji vypůjčili," uvedl Jindřich Forejt.

Připomenul, že Beldovi, přední čeští šperkaři, opatrují české korunovační klenoty, část vzácného svatovítského pokladu, který bývá vystaven pro veřejnost jen při výjimečných příležitostech, jako oko v hlavě. Ačkoliv ty pravé korunovační klenoty velice důvěrně znají, nenechají si nikdy ujít jejich výstavu.

„Originál Svatováclavské koruny s dalšími klenoty, penězi nevyčíslitelné, opustily Prahu za mobilizace v květnu 1938 a byly převezen do filiálky Národní banky v Žilině. Po přijetí mnichovského diktátu a rezignaci prezidenta byly převezeny zpět na Pražský hrad," informoval Jindřich Forejt.

Replika Svatováclavské koruny byla podle něj přivezena na Velehrad v rámci cyrilometodějských oslav proto, že to byl právě Velehrad, který je spojen se zemskými patrony Moravy, ale také patrony Evropy Cyrilem a Metodějem. „K nim měl Karel IV. svůj osobní a hluboký vztah, ale také velkou úctu. Byl panovníkem, který si přál, aby se k jejich poctě postavil v chrámu Svatého Víta oltář, aby cyrilometodějská tradice v této zemi žila," konstatoval ředitel Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky.

Arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner se nechal slyšet, že originál Svatováclavské koruny viděl už několikrát, ale její repliku držel v rukách poprvé až na Velehradě. „Ten krásným symbol Svatováclavské koruny, byť jen jako replika, ukazuje ten most, kdy Metodějovo dílo tvoří zákony pro Velkou Moravu, které se užívají dál i v Čechách," řekl Jan Graubner. Podotkl, že na Velké Moravě i na Velehradě se kladly kdysi zásady české státnosti a křesťanské víry. Svatý Václav i Karel IV. stavěli na základech, které tady sv. Metoděj připravoval.

„Byl to moc pěkný zážitek vidět repliku nádherného historického díla. Karel IV. měl šikovné zlatníky," nechal se slyšet Jiří Král z Plzně.