Svým záběrem jedinečnou výstavu Veroniky Provodovské otevřela v pátek 22. září svým projevem také etnografka Roman Habartová doprovázená pěveckým představením souboru Čečera ze Starého Hrozenkova.

„Co nás určitě na oděvech může fascinovat, jsou výšivky, uplatňované tam, kde bychom to ani nečekali. Původně skutečně představovaly zpevnění oděvů. Jejich barevnost a ornamentika však šla postupně dále,“ řekla Romana Habartová k bohatému zdobení dřívějších oděvů.

Brodexpo v uherskobrodském Domu kultury
VIDEO: Veletrh Brodexpo ukázal krásu tradičních řemesel

Až do 28. ledna příštího roku tak mohou návštěvníci MJAK spatřit kroje a pokrývky těla z Uherskobrodska, Hradčovicka, Nivnicka, Bánovska, Březové, Strání, Vlčnova a Kopanic.

„Každý motiv měl svůj význam. Ochranný, blahonosný, věštecký či jako vzpomínku na minulost. Naši předkové dokázali do výšivky vložit svůj talent, určité kouzlo, ale také hluboké moudro,“ vysvětlila Romana Habartová.

Kromě samotných lidových oděvů si lze ve velkém sále MJAK také vyzkoušet jednu z vyšívacích technik, které byly pro tamní regiony charakteristické.

„Expozice ukazuje nejenom samotné lidové oděvy a kroje, ale také techniku jejich tvorby, kterou si mohou návštěvníci sami vyzkoušet. Jedná se o poslední vernisáž letos v našem muzeu. Je to také poslední vernisáž výstavy v našem velkém sále, protože po novém roce budou tyto prostory opraveny a bude do nich přesunuta expozice věnovaná Janu Ámosi Komenskému,“ dodal Miroslav Vaškových.

V uherskohradišťském parku Rochus se ochutnávaly báleše s povidly i domácí zabijačka na čtvrtém ročníku Slováckého festivalu vůní a chutí.
Báleše, makovce, škvarky i nudle. Tak chutnalo Slovácko na Rochusu