„Současný stav je výsledkem špatného pochopení původního záměru po provozní stránce, užívání a zejména údržby,“ poznamenal velehradský sochař Oliva s tím, že kompozici díla ruší i provoz tamní kavárny.

Obdobný názor má také bývalý uherskohradišťský starosta Ladislav Šupka, který se o zrod kašny a rekonstrukci Reduty výrazně zasadil. „Současný stav mě velmi trápí. Jako velký problém beru i způsob, jak v tomto prostoru funguje kavárna,“ komentoval stav Šupka.

Na poškozené dílo se byl podívat i spolutvůrce Petr Novák, kterému se podařilo ohnutou stélu narovnat. „Díky incidentu s poškozením samotného díla se podaří udělat další kroky k nápravě situace,“ domnívá se Novák s tím, že stav kašny i nádvoří už je tak kritický, že nebude stačit jen vyčištění, ale bude třeba provést kompletní renovaci.

Starosta Uherského Hradiště Libor Karásek vidí problém ve správci kašny, jímž je hradišťský Klub kultury. O zbývající fontány a kašny ve městě se totiž stará společnost Hrates (Hradišťské technické služby). „Tato kašna je uměleckým dílem a je výrazně menší než další, které jsou ve městě. Největší problém má proto s holubím trusem. Přestože se filtry čistí každý druhý den, tak to nestačí,“ odůvodnil Karásek stav znečištění.

Klub kultury se však brání. „Nemáme peníze na odborné pracovníky pro údržbu kašny a tato je navíc specifická a podle mého názoru nemá dostatečně kvalitní technologii. Nezvládá nápor holubího trusu,“ řekl ředitel Klubu kultury Antonín Mach s tím, že sloup vyvrátil fotograf Jadran Štelík, který vjel na nádvoří svým autem i přes výslovný zákaz pracovníků Klubu kultury.

První z kroků vedoucích k nápravě je tak podle starosty převedení fontány v Redutě do správy Hratesu. Na řadu přijde také jednání s autory o případných změnách v technologii. Karásek dalším postupem zaúkoloval místostarostu Evžena Uhra. „Budeme muset jednat o řešení situace a způsobu umístění kavárny s autorem fontány Otmarem Olivou,“ poznamenal místostarosta.

Své zkušenosti se špatnou údržbou mají i autoři kašny na nádvoří Staré radnice Miroslav Malina a Zdeněk Tománek. „Máme podobné zkušenosti, protože kašna byla čištěna jen sporadicky a ani dnes není údržba dořešená na sto procent,“ povzdychl si sochař Tománek s tím, že hodně záleží i na kvalitě vody.

Jak na znečištění kašny reaguje její tvůrce Otmar Oliva? Čtěte ZDE.