Uherský Brod je zase pověřenou obcí pro 45 volebních okrsků. Ve městě je celkem 14 volebních míst.

K volební urně se chystá i prezident Slováckého aeroklubu Kunovice Stanislav Sklenář. „Takovou věc si nemohu nechat ujít. Myslím si, že přímá volba prezidenta je zajímavou novinkou, která by se časem mohla stát běžnou praxí. Mám ovšem menší výhrady k samotnému systému přímé volby, který je ještě nedokonalý. Ukazuje se to například na okolnostech, kvůli kterým byli někteří kandidáti na prezidenta vyloučeni z boje o hrad," míní Stanislav Sklenář.

Podobný názor jako Sklenář sdílí i ředitel uherskohradišťské knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana Radovan Jančář. „Je mi celkem jedno, jestli prezidenta zvolí přímo občané, nebo parlament. Když už ale volí občané, nebudu mezi nimi chybět. Výběr kandidátů, a také systém historicky první přímé volby prezidenta ale nepovažuji za ideální. Můj kandidát je tak volbou nejmenšího zla," podotkl Radovan Jančář.

Podle informací hradišťské radnice je nejstarší voličkou tamního obvodu žena z Jarošova, které je 103 let. „Počty osob, které budou volit v nemocnicích, domovech důchodců, nebo v domácnostech, zatím nejsou definitivní. Nemocnice zatím hlásí šedesát tři voličů, domov důchodců dvacet tři," vypočítal mluvčí hradišťského městského úřadu Jan Pášma.

Přípravami voleb žili v pátek dopoledne i úředníci v Březolupech. Nejstarší obyvatelce obce bude letos 101 let, starosta obce však věří, že do volební místnosti tato čilá paní příjde. „Je na svůj věk obdivuhodně silná. Myslím si, že k ní volební komise nebude muset přijít. Celkem ale navštívíme patnáct až dvacet domácností, jejichž členové jsou nemocní nebo nepohybliví," plánoval starosta Březolup Petr Kukla.