„Dostala jméno Růženka. Nebude běhat po vesnici a ohrožovat děti a dospělé, ale její trvalé místo bude na dětském hřišti ve sloninci s lezeckým stromem. Velkou radost máme z druhého narozeného pratuřího mláděte, které přišlo na svět 23. dubna v sedm hodin ráno, den před svátkem Jiřího, což byl malý dárek správci Živé vody Jiřímu Kročovi k jeho jmeninám,“ řekl s pousmáním starosta Modré Miroslav Kovářík.

Těžba štěrkopísků. Ilustrační foto
Těžba štěrkopísku u Uherského Ostrohu byla povolena

Osmicentový pratuří býček Urus z Milovic přivedl v hektarové obůrce na Modré na svět už druhé mládě se samicí Goryňa. Loni to bylo 10. dubna a telátko vážilo odhadem 12 až 15 kilogramů. Jalovice Goryňa novorozeného býčka očistila, olízala a ono se krátce nato postavilo na vlastní nohy.

„Navzdory koronavirové nákaze bylo první letošní šťastnou událostí v obůrce biocentra Živá voda narození mláděte pratura, v pořadí už druhého býčka. Ačkoliv jsme tajně očekávali, že jeho máma přivede na svět jalovičku, měli jsme pro ni nachystaná jména. Pro býčka jméno nemáme, ale naši návštěvníci mu určitě jméno vymyslí a pak dojde ke slavnostnímu křtu,“ nechal se slyšet správce Živé vody Jiří Kroča.

Hradišťan Jiří Foltýn má ve více než třiceti albech na 4 600 autogramů významných osobností světa.
Hradišťský sběratel má ve sbírce rekordních 4 600 autogramů slavných osobností

Skotačivé mládě

Podle jeho vyjádření zvládla i letos pratuří samice Goryňa porod velmi hladce a bez nejmenších komplikací, což je u extenzivních turů typické.

„Letošní pratuří mládě je ve všech ohledech oproti jeho o rok staršímu bráškovi Jarošovi značně v předstihu. Mnohem dřív začalo běhat, osamostatnilo se a zcela samo chodí suverénně po obůrce. Ve svém mentálním a fyzickém vývoji je ve srovnání s loni narozeným Jarošem rychlejší. Občas tráví chvíle na opačném konci výběhu a za svou matkou přiběhne jen kvůli mléku,“ potvrdil Jiří Kroča.

Podotkl, že jeho o rok starší sourozenec je velkým ochráncem měsíčního pratuřího býčka.

„Radost máme na Živé vodě i z měsíčního mláděte krkavce, který prochází ochočováním a výcvikem, aby se po nějakém čase mohl stát atrakcí pro děti i dospělé. Dorůstá mu peří a pochytává první návyky. Zkoušíme s ním třeba jeho přílet na ruku za kus kuřecího masa,“ dodal s pousmáním správce Živé vody.