„Rázem se setmělo, teplota skokově klesla ze sedmnácti stupňů na sedm a začal ohlušující rachot. V tu chvíli jsem nevěřila, že to střechy nebo auta přežijí bez újmy. Nakonec máme po celém areálu pouze popadané šišky, co stromy do té doby měly, jinak vše přežilo bez škod. Chvíli nám ale uklízení zabere," popsala svoji zkušenost se sobotní průtrží mračen Ivana Urbánková z Ranče Vlčák u Osvětiman.

Na vlastní kůži se měla možnost s několikacentimetrovými kroupami seznámit také starostka Medlovic Miroslava Náplavová, která v tu chvíli s dalšími pomocníky zajišťovala opravu přípojky kanalizace k tamnímu kulturnímu domě.

Lokální bouře doprovázená kroupami zasáhla Strážnici na Hodonínsku. Voda zatopila některé ulice i sklepy domů.
Řádění bouřky: záplavy, stržené střechy, kroupami zasypané ulice

„Chytlo nás to v tu nejméně vhodnou chvíli. Vše jsme měli hotové, už nám zbývalo pouze položit poslední trubku. Do toho zničehonic přišla ta hrůza, trubka se vyplavila a celodenní práce přišla vniveč. Naštěstí jsme po bouřce dokázali vše ještě zajistit, aby nezůstal kanál otevřený," kroutila hlavou Miroslava Náplavová. Podle prvních ohlasů z obce to navíc vypadá, že po loňských mrazech si ani letos v Medlovicích velké úrody plodin neužijí. „Mluvila jsme s lidmi, co mají políčka pod hřištěm, a ti z toho byli nešťastní. Nejspíš je tento v Medlovicích úroda pryč," povzdechla si starostka Medlovic. Kroupy zasypaly také rekreační oblast Smraďavka.

Recept na pudinkovou bábovku Tomáše Bukvalda je uveden v článku.
Maková, ze žluté sodovky, pudinková. Soutěž o nejlepší buchtu Slovácka vyhrál vinař

Kvůli prudkým smrštím krup museli zasahovat také hasiči. Dobrovolné jednotky odklízely nánosy v Ořechově. „Na jednu ze silnic vyplavily srážky bahno, jednoduše se tam prohnala voda. Jednotky tak pomáhaly odklízet to, co průtrž způsobila," dodal mluvčí HSZ Zlínského kraje Pavel Řezníček. Mnohem větší škody však způsobily sobotní bouřky na Hodonínsku. Tam průtrže zaplavovaly sklepy a strhávaly střechy. Ve Strážnici dokonce musel zasedat krizový štáb a v terénu zasahovaly desítky hasičů, strážníků i dobrovolníků.

Ve vlčnovském Klubu sportu a kultury pokřtily Vlčnovské búdové umělkyně své první samostatné CD.
Křest prvního CD Vlčnovských búdových umělkyň posvětil i Jiří Jilík

Máte podobné snímky z dnešní bouřkové soboty? Pošlete nám je, prosím, na redakce.slovacky@denik.cz a my je zveřejníme. Děkujeme!