Problém je v tom, že víno má jméno po rakouském pěstiteli révy Friedrichu Zweigeltovi, který v roce 1933 vstoupil do nacistické strany a byl horlivým antisemitou. Někteří rakouští vinaři proto zvažují název Blauer Montag (Modré pondělí, pozn. red.).

„Je to blbost, přejmenovat odrůdu Zweigeltrebe. Pan Zweigelt ji navíc vyšlechtil už v roce 1922. Jde o zažité označení a změnou názvu bych se rozhodně nezabýval. Je to ale můj soukromý názor,“ tvrdí šéf vinařů v uherskohradišťských Mařaticích Bohuslav Jež.

Podobně to vnímá i František Jakubík ze Zlechova, který pro tamní zahrádkáře zajišťoval sazenice odrůdy Zweigeltrebe v roce 1979. „Chování a příslušnost pana Zweigelta k nacistům odsuzuji, ale přesto si myslím, že by název odrůdy měl zůstat nepřejmenovaný.

Změnit ho by nebyl dobrý nápad. Trvalo by několik generací, než by si na nové označení lidé zvykli a stejně by mu možná stejně říkali Zweigeltrebe,“ myslí si František Jakubík.

Ilustrační foto.
Uherské Hradiště: taxikáři a řidiči na nože. Radnice změnu odmítá

Zweigeltrebe je podle obchodníků a vinařů žádané víno. Má ho v sortimentu také vinař Radomil Baloun z Velkých Pavlovic na Břeclavsku. Přejmenování prvními rakouskými pěstiteli ho zarazilo.

„Je to pitomost, nebo marketingový tah. Ti lidé asi ztrácí soudnost. To je, jako by se někdo musel po válce přejmenovat, protože dostal jméno Adolf. Zweigeltrebe je výborná odrůda, šlechtitelsky se povedla,“ konstatoval Baloun s tím, že na etiketách vinařství název zůstane.

Podle Martina Markela, z Historického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně je dobře, že Rakušané diskuzi o názvu vína otevřeli.

„Je vidět, že přece jenom část rakouské společnosti je schopná reflektovat problémy ve své minulosti a otevřeli diskuzi. Nejde ani tak o Zweigelta, jako spíše o schopnost vykládat svoji minulost tak, aby šlo o příběh rozvíjející kritické myšlení, a ne tupou adoraci. Jen tak se stáváme občany, kteří zasluhují volební prá-vo. Nestačí, že jsme se narodili,“ uvedl historik Markel.

Jak dodal, už deset let v rámci svého kurzu o dějinách vína na fakultě upozorňuje posluchače, že Rakušané ignorují Zweigeltovu nacistickou minulost.

Lyžařské středisko na Stupavě.První lyžování.
Stupava vítá lyžaře půl metrem sněhu na svahu

Prezident Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray tvrdí, že změna názvu tohoto vína není na pořadu dne. „Myslím si, že je to do jisté míry marketingová strategie. Odrůda Zweigeltrebe je u nás i v Evropské unii zapsaná v odrůdové knize a nemyslím, že by byl důvod to měnit,“ naznačil Nyitray.

Vinař a spolumajitel vinařské společnosti z Boršic u Blatnice Libor Zlomek nevnímá diskuzi kolem přejmenování této odrůdy nijak dramaticky. „Vzhledem k tomu, že pro náš region jde pěstitelsky o okrajovou odrůdu, tak se u problematiky s jejím případným přejmenováním nijak nepozastavuji,“ řekl Deníku Libor Zlomek.