„Asi rok po výstavbě, začal být altánek terčem nájezdů vandalů, kteří začali ničit nejprve jeho střechu a pak také poškrábali informační nápisy. Všechno jsme za obecní peníze opravili a vydrželo to v dobrém stavu asi měsíc až dva, kdy střechu někdo opět poničil. Tehdy policie nedohledala žádného pachatele, nicméně další a další poškození přibývaly. Intervaly jejich nájezdů nakonec byly tak časté, že nemělo cenu ani znovu altán opravovat," kroutí nechápavě hlavou starostka Nezdenic Libuše Bídová. Letos tak přišlo zastupitelstvo s nouzovým plánem. Celý altán se přemístí blíž k obci, čímž však ztratí původní význam.

Parta výtržníků ničí majetky na Bojkovicku

„Když jedete na kole, jedná se o opravdu krásnou odpočinkovou zónu. Bohužel jsme výtržníkům ustoupili i na základě toho, že jsme nedávno již třikrát sklízeli ze stolu výkaly," posteskla si Libuše Bídová. Podle jejich slov se jedná o jednu a tu samou partu, která zavítala již do více míst v okolí. „Máme zde individua, která nepracují a jenom se poflakují. Party mladíků užívající často omamné látky vyhledává právě takové odlehlé místa a ty poté poškozují. Nejsme přitom sami. V Bojkovicích to samé řešili z jara. Za mě se jedná o tu samou sortu lidí co v Bojkovicích nebo Šumicích ničí majetky nebo páchá drobné krádeže," nehledala dlouho viníka starostka Nezdenic.

Své dlouhodobě zkušenosti s vandaly tak mají i v Šumicích. Vleklý spor v lámání a krádežích stromů má však podle tamějšího starosty Josefa Jančáře odlišné pachatele. „Kácení durancií, které zde trvalo třicet let, je podle mého úplně jiná kauza. Uřezaná bříza s tím také nemá nic společného. V Šumicích je pravidelně vykrádána jenom budka u hasičského cvičiště u cyklostezky do Újezdce, v jejíž blízkosti se pohybují často mladí kluci, kteří přespávají venku a často jsou pod vlivem drog. To jsou všechno ale jenom domněnky," neodvažoval se dál rozvíjet myšlenku.

Vandalové se neštítili znesvětit hrobku

Nedávno přitom neznámí pachatelé vykradli také bojkovický hřbitov. Dodnes se přitom neví, kdo mimo jiné navštívil hrobku hraběnky Haugwitzové (informovali jsme Bojkovický hřbitov čelí nájezdům zlodějů. Vykradli dokonce hrobku hraběnky) . „Na jaře jsme zde zaznamenali jeden případ u letiště. Tři kluci se tam opili a udělali nepořádek. Pachatelé nicméně byli dopadeni a vše museli opravit, k čemuž ještě dostali pokutu. Tím pro mě bylo výtržnictví mladistvých u nás ve městě uzavřeno. S případem hřbitova bych to nespojoval," podotkl starosta Bojkovic Petr Viceník. Policisté na Slovácku zaznamenali v uplynulém půl roce na 51 přestupků spojených s krádežemi či proviněním proti majetku a pět trestných činů výtržnictví.