Konkrétní termíny oprav určí silničáři až po prohlídce daných cest. Ty by se měly uskutečnit v dubnu a v květnu by mohly začít práce

A právě další etapa rekonstrukce komunikace mezi Hlukem a Uherským Ostrohem je na letošní tok naplánovaná. „V roce 2015 byla dokončena stavební úprava v úseku od křižovatky se silnicí I/55 u Uherského Ostrohu po křižovatku se silnicí na Ostrožskou Novou Ves u Ostrožské Lhoty. Na tuto stavbu plynule navazuje druhá etapa, jde o úsek v délce 2,9 kilometru. Řidiči musí počítat s částečnou uzavírkou," informoval ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) Bronislav Malý.

Řidiče potrápí omezení provozu mezi Brodem a Újezdcem

S obdobným omezením provozu budou muset řidiči počítat také mezi Polichnem a Uherským Brodem-Újezdcem. Téměř tři a půl kilometru dlouhý úsek se také dočká opravy. Kdy přesně, to ještě není stanoveno. „Přesné termíny zahájení a ukončení všech chystaných staveb v tuto chvíli nejsou známy, protože probíhá příprava pro výběrové řízení na zhotovitele. Bližší podrobnosti k jednotlivým stavebním akcím budeme zveřejňovat postupně na našich internetových stránkách, zpravidla v souvislosti se zahajováním akce," uvedl Bronislav Malý.

Částečné uzavírky čekají Ořechov a Břestek

Jednou z nevyhovujících silnic dle Správy a údržby silnic Slovácka je také průtah v Ořechově. ŘSZK už chystá nápravu, rekonstrukce v délce šest set padesát metrů si však vyžádá úplnou uzavírku silnice.

„Oficiální objízdná trasa bude po silnicích druhé a třetí třídy," oznámil Bronislav Malý. Řidiči se tak dočkají lepší silnice, avšak za cenu určitého nepohodlí v podobě objížděk. „Jsem určitě rád, že tam bude nová silnice, ale úplná uzavírka se mi pochopitelně nelíbí. Budu tak muset sledovat situaci, abych věděl, kdy můžu počítat s nějakým tím zpožděním," řekl David Blažek, který do Ořechova jezdí navštěvovat příbuzné. Mezi již potvrzené akce patří také oprava části silnice v Břestku, kde provoz budou řídit semafory.

Řada projektů čeká na schválení

Naopak mezi zatím neschválené projekty patří například silnice mezi Uherským Hradištěm a Jarošovem, Hlukem a Dolním Němčí a Uherským Brodem a Nivnicí. „V letošním roce budou probíhat jednání se Státním fondem dopravní infrastruktury ke spolufinancování staveb pro rok 2016. V případě získání dotace máme připraveny k realizaci zmíněné akce," vysvětlil Bronislav Malý. Mezi silnice, které by mohly být opraveny ještě letos, se řadí také cesty ve Zlechově, Košíkách, na Březové a v Ostrožské Lhotě.

Kromě jmenovaných ale podle Správy a údržby silnic Slovácka vyžaduje opravy řada dalších. „I když se některé velmi špatné úseky již připravují k opravám, pozornost si zaslouží i jiné části, a to třeba silnice mezi Polešovicemi a Vážany, Vlčnovem a Dolním Němčí či třeba silnice druhé třídy mezi Pitínem a Slavičínem," vyjmenoval jednatel Správy a údržby silnic Slovácka Rostislav Buchtík.

Práce na silnicích začnou nejdříve v dubnu

Co všechno se však nakonec letos dočká opravy, bude jasné až po skončení zimy. „Nyní ještě neznáme všechny chystané uzavírky a opravy, to bude známo až po jejich prohlídce, tedy v dubnu. Kromě dlouhodoběji chystaných projektů je ostatní zatím v jednání. Orientačně předpokládáme zahájení prací na přelomu dubna a května," řekl Bronislav Malý. Obdobná situace je i na silnicích první třídy. „Konkrétní úseky silnic první třídy, rozsah jejich oprav spolu s termíny budou stanoveny po skončení zimního období a dle finančních možností," uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová s tím, že termíny jednotlivých oprav budou závislé na průběhu výběrových řízení.

ANDREA GABRIELOVÁ