Právě tyto úvahy vedly tamní Folklorní soubor Oldněmčan a Retrobabky, aby uspořádaly v sobotu 4. srpna vůbec první strůčkobraní, tedy soutěž o nejlepší kotlíkovou česnečku.

„Všude v okolí jsou soutěže o nejlepší guláš. Když jsme v Dolním Němčí, tak nás napadlo uspořádat soutěž o nejlepší česnečku. Načasovali jsme ji právě na dobu, kdy je už po sklizních česneku, aby do polévek mohly být přidávané čerstvé stroužky,“ vysvětlila za pořadatele Jana Fibichrová.

Kromě klasické dolněmčanské česnečky tak mohli návštěvníci ochutnat také méně obvyklou studenou variantu.

„Recept vznikal vlastně docela spontánně, když jsme se sešli a zrekapitulovali jsme si, co máme zrovna v kuchyni. V naší česnečce tak najdete medvědí česnek, okurek, tvaroh nebo i víno. Řekla bych taková francouzsko-řecká obdoba,“ popisovala za stálého rozlévání z kotlíku Květa Kovaříková.

Soutěže se nakonec zúčastnilo deset týmů a přestože se ochutnávalo v třicetistupňových vedrech, díky hojné účasti daleko přesahující dvě stě návštěvníků mizely aromatické polévky za několik minut.

Pravá dolněmčanská česnečka
Ingredience:
1 litr vývaru (lze nahradit vodou ochucenou zeleninovým a kuřecím bujónem)
Lžíce utřeného česneku
Čtyři střední brambory
Pepř
Majoránka
Lžíce sádla
Petržel
Krutony
Sýr Eidam

Postup:
Povaříme nejprve samotný vývar až do chvíle, kdy začne vřít. Poté do něj přidáme dvě najemno nastrouhané brambory a dvě brambory nastrouhané nahrubo. Necháme zahuštěnou polévku vařit, dokud nejsou brambory hotové (20-30minut) poté přidáme polovinu lžíce s česnekem a pepř. Necháme ještě deset minut povařit a nakonec polévku dochutíme majoránkou (množství podle chuti) zbytkem česneku a lžičkou sádla. Takto připravenou česnečku odstavíme od plamene a podáváme nejlépe s krutony, sýrem a čerstvou petrželkou.