Vůně 283 vzorků slivovice ze švestek a durancií, 166 pálenek z letního ovoce a třiceti různých druhů likérů se linula sálem kulturního domu v Nedakonicích. K jejich hodnocení usedlo 66 mužů a šest žen z různých obcí Slovácka, aby provedli senzorické hodnocení kořalek a rozhodli o šampionovi II. ročníku znovuobnoveného koštu slivovice, ale také o vítězích v jednotlivých druzích ovocných destilátů.

„V minulosti pořádali v naší obci košty pálenek zahrádkáři. Žel pak od koštů z neznámých důvodů upustili. Předloni vznikl v obci spolek Přátelé Slovácké Pálenky, jehož členové se loni rozhodli, že za přispění obce a svých přátel zkusmo uspořádají košt slivovice, na němž se sešly 402 vzorky pálenek,“ svěřil se předseda spolku PSP Lubomír Král.

Spolu s šesti členkami a členy spolku neskrýval radost, že ve II. ročníku degustace se sešlo o 77 vzorků pálenek víc než v loňském roce.

„Škoda, že se na letošním koštu odmítl prezentovat svými pálenkami náš spoluobčan Jiří Němeček, jehož duranciovice ročníku 2017 obsadila na IV. Superkoštu slovácké slivovice v Uherském Hradišti třetí místo,“ zlobili se Lubomír Král s Jaromírem Klečkou.

Degustace pálenek ale nebyla pro porotce žádným velkým popíjením. Oni museli se vší odpovědností rozhodnout, který vzorek postoupí do nedělního finále, v němž sedm degustátorů přiřkne tomu nejlepšímu titul šampiona.

Kdo z vystavovatelů slivovice z modrého ovoce si titul a plně funkční stolní mechanický model mobilní pálenice 1922 od nedakonické společnosti Nitara odnese, to pořadatelé odtajní až na koštu slivovice, který se uskuteční 19. ledna.