Už od osmé hodiny ranní má otevřeno oblíbený Cafe bar La Rosco v centru Uherského Hradiště a dopoledne o prvním listopadovém pondělku tam registrovali podobný počet návštěvníků, jako v předchozích dnech, přestože se personál restaurace každého příchozího vyptával na to, zda je očkovaný či testovaný.
„Ptáme se hostů, jestli se můžou prokázat potvrzením o očkování nebo testem. V drtivé většině to doposud bylo v pořádku, ale stalo se, že jeden pár se prokázat neměl čím, a tak dvojice odešla. Opatření dnes začalo platit, a tak počítám s tím, že třeba tento týden kvůli tomu přijde lidí i míň právě o ty, kteří s tímto vládním nařízením mají problém,“ řekl Deníku provozní Cafe baru La Rosco Pavel Dobeš.
Přiznal rovněž, že už zaregistroval i komentář jednoho zákazníka, že na takovou kontrolu nemají zaměstnanci baru právo. Přestože potvrzení nakonec ukázal, poznámku si stejně neodpustil.
Třetina prodaných obědů
Hosty kontrolují i v Kroměříži.
„Návštěvníky žádáme, aby nám ukázali nějaký kód nebo papír s potvrzením a tím to pro nás končí,“ popsal manažer restaurace Octárna v Kroměříži David Jakšík a doplnil, že zatím nezaznamenali větší problémy.
„Jedna paní si musela koupit test tady na recepci, ale jinak všichni měli připravený nějaký doklad,“ doplnil Jakšík.
Nová opatření se podle něj také negativně projevily do množství prodaných obědů.
„Je to první den, takže se to těžko hodnotí. Každopádně jsem prodal o dvě třetiny méně meníček než obvykle,“ přiznal.
Nabízíme samotesty
„Hosty žádáme, poté co usednou ke stolu, aby nám prokázali, že mají některý z těch dokumentů, který je potřebný. S tím, že je nijak dále nestudujeme, protože si myslíme, že na to nemáme oprávnění,“ řekla Deníku mluvčí Bistrotéky Valachy Martin Žáčková.
Doplnila, že pro návštěvníky, kteří se neprokážou potvrzením, nabízejí přímo na místě i samotesty.
„Měli jsme ale i situace, kdy to hosté nechtěli akceptovat, zvedli se a odešli. V situaci, kdy se nejsou schopni něčím prokázat, my je nesmíme obsloužit,“ vysvětlila.
Jídlo s sebou táhne
Podle Žáčkové přišlo méně hostů, než původně očekávali.
„Prodej poledních menu byl zhruba na polovině. A to máme v pondělí smažený sýr, což je u nás velký hit. Naopak v Kornutérii, kde nabízíme jídlo s sebou, se nám tvořila fronta. Takže usuzujeme, že to přímo souvisí s těmito opatřeními,“ řekla Žáčková.
Menší zájem zaznamenali i další restauratéři.
„Ano, kontroly potvrzení o bezinfekčnosti provádíme. Lidí přišlo méně, ale vždyť to funguje všude ve světě. Zatím ti co přišli, mají potvrzení, chovají se slušně, akorát jich přišlo méně. Máme naočkovaný celý personál,“ uvedl majitel Restaurace u Osla a Canada Pub Petr Šenkeřík.
Připomněl, aby se lidé nebáli a chodilo jich více.