Informovala o tom mluvčí společnosti Povodí Moravy Gabriela Tomíčková, která ale před dnešní tiskovou konferencí nechtěla prozradit podrobnosti. Ty se Slováckému deníku podařilo získat od mluvčího hradišťské radnice. „Rozsáhlé stavební práce budou mít za výsledek především navýšení dosavadní kapacity koryta řeky Moravy a tím i ochranu města až před stoletým průtokem," uvedl Jan Pášma.

Celkem má řeku Moravu v regionu zpevnit téměř devět kilometrů ochranných hrází, na některých místech i zdí. „Většinou půjde o sypané a zatravněné hráze. Na levém břehu povedou od čistírny odpadních vod podél celé zástavby Uherského Hradiště, na pravém břehu pak od Salašky až za Rybárny," popsal mluvčí hradišťské radnice.

Přibude i nová bariéra v hradišťské části Jaktáře. Ve Starém Městě na obtoku plavební komory nad soutokem Baťova kanálu s Moravou pak ještě bude vybudován hradící objekt s pohyblivým zařízením umožňujícím manipulaci během povodňových situací. V rámci ochranných opatření vznikne také částečná přeložka potoka Salaška a dojde na vybudování levostranné ochranné hráze potoka Salaška s „odběrným" objektem do nedalekých rybníků.

Někteří odborníci ale tvrdí, že práce už měly začít dávno. „Je pět minut po dvanácté. Stavba měla být zahájena už v minulém roce, ale chyběly potřebné peníze. Podle původních plánů měla být opatření kompletní do konce roku 2013," sdělil pracovník Povodí Moravy, který však požádal o zachování anonymity s odůvodněním, že není oprávněn k podávání informací.

Velká voda potrápila obyvatele Uherského Hradiště a okolí v posledních letech hned několikrát. Nejhorší povodně řádily v roce 1997. „Voda přišla rychle, i když jsme na její příval byli docela připraveni. Zaplavila celé spodní patro gymnázia do výše padesáti centimetrů. Bylo obrovským štěstím, že jsme s předstihem vynesli prakticky všechny důležité předměty do horních pater budovy. Na pomoc nám tehdy přišli i někteří rodiče našich studentů," vzpomíná na největší záplavy posledních let ředitel hradišťského gymnázia Josef Botek. On i další obyvatelé města doufají, že se v budoucnu už nebude podobná katastrofa opakovat. A pokud ano, bude na vodu město dobře připraveno.

Povodně, které zasáhly Uherskohradišťsko před šestnácti lety, byly nejničivějšími svého druhu v novodobé historii. S tak velkou vodou tehdy vůbec nikdo nepočítal. Protipovodňová opatření prakticky neexistovala a lidé nebyli na podobnou situaci připraveni. V současnosti je situace lepší, a to díky rozsáhlým stavebním pracím. Po odstranění škod se začalo se zvyšováním břehů řek, stavěním hrází a poldrů.

Přestože putovaly na úpravy koryt řek stovky milionů korun, někde protipovodňová opatření i po patnácti letech stále scházejí. „Od ničivých povodní v roce 1997 sledovali obyvatelé Uherského Hradiště každou další velkou vodu s obavami. Jsem proto velmi rád, že stavba protipovodňové ochrany našeho města dospěla po dlouhých letech neobyčejně náročných příprav do stadia reálného zahájení stavby," vyjádřil se před časem starosta města Uherské Hradiště Květoslav Tichavský.

Práce na úpravě břehů řeky Moravy mají trvat asi rok a vyjdou na zhruba 222 milionů korun. Převážnou část prostředků poskytne Ministerstvo zemědělství ČR, projekt spolufinancuje státní podnik Povodí Moravy. Města Uherské Hradiště a Staré Město se na akci podílela zejména výkupy pozemků a podílem na projektové přípravě, celkem asi pěti procenty celkových nákladů.