Řeč už přitom nebyla o 160milionové variantě, která vzala za své snad už v době svého vzniku, ale o záměru trojnásobně subtilnějším, tedy s tím maximálně 50milionovým rozpočtem.

Mezi nejzarputilejší odpůrce výstavby venkovních bazénů za současné ekonomické mizérie tam patřil občanskodemokratický zastupitel Antonín Mikulec. Ten i redukovanou variantu projektu označil za ekonomickou sebevraždu města Uherský Brod. Svou kritiku stavěl zejména na nereálné podobě městem odhadovaného vývoje daňových příjmů. Ty počítají v roce 2012 s jednoprocentním růstem, v roce 2013 se dvouprocentním zvýšením daňových příjmů do městského rozpočtu a od roku 2014 a dál s jejich tříprocentním růstem. „Ano, bazény jsou krásná věc, ale kde na ně vezmeme? Jde o hazard s financemi města Uherský Brod,“ hřímal do mikrofonu zastupitel Mikulec.

Jeho kritickou palbu se snažil odrážet místostarosta za Nezávislé Petr Vrána. Ten argumentoval tím, že osmileté splácení úvěru na výstavbu venkovních bazénů město zvládne i díky navýšením příjmů v rámci nově přerozděleného rozpočtového určení daní, které má do brodského rozpočtu přilít více peněz než v současnosti. Potvrdil také, že novela loterijního zákona zajistí požadovaný příjem do městské kasy ve výši jednoho milionu korun. „Za milion bych dal ruku do ohně, ale já očekávám, že to bude ještě víc,“ argumentoval Petr Vrána a varoval před neustálým odkládáním rozhodnutí o zpracování projektové dokumentace. „S takovou se v této věci nikdy nedostaneme dál,“ poznamenal.

Poněkud odlišný pohled na věc předestřel exstarosta a sociálnědemokratický zástupce Ladislav Kryštof. Ten naznačil, že Uherský Brod by měl venkovní bazény vybudovat, avšak mělo by jít o projekt velkorysý. „Pokud uděláme něco, co bude stát málo peněz, může z toho být málo muziky. Bude z toho malý přínos pro lidi a ti tam chodit nebudou. Je potřeba se opravdu rozmáchnout, zajistit financování a ne se k tomu stavit způsobem jako švec příštipkář. Jestli chceme stavit bazény na hodně let, které by měly vyrůst u toho krytého, měly by být jakousi branou města Uherského Brodu,“ uvedl Ladislav Kryštof. Podle něj by je mělo město vybudovat, až na to bude mít.

Místostarosta Vrána však před odkládáním řešení diskutovaného problému varoval. „I když to rozhodnutí o výstavbě odložíme na začátek příštího roku, stejně ho nakonec budeme muset učinit, protože ten současný venkovní bazén nebudeme moct provozovat déle než dva, možná tři roky,“ doplnil Petr Vrána.

Výsledkem více než půlhodinové vzrušené debaty je rozhodnutí, že projektování úsporné varianty bude zahájeno až poté, co zastupitelstvo schválí aktualizovaný rozpočtový výhled na konci roku 2012 a způsob financování výstavby. Takže se několik měsíců opět nebude dít nic.

Čtyři otázky pro šéfa CPA Delfín Vlastimila Šmída

Jak se liší současná studie na vybudování venkovních bazénů od té předchozí, více než třikrát dražší varianty?

V té předchozí se například počítalo se třemi bazény, s plaveckým, zábavním a dětským, zatímco teď je to postavené jen na zábavním a dětském. Současná studie počítá s vodními plochami 823 metrů čtverečních rozsáhlými. Z toho na rekreační bazén by mělo připadnout 675 metrů čtverečních, na dětský 96 a na část, kde by měly být skoky, má připadnout 52 metrů čtverečních. Rekreační bazén by měl být nepravidelného tvaru s různými zábavnými atrakcemi.

Takže s plaveckým bazénem tato aktuální varianta nepočítá?

Plavecká část by měla být vyčleněná ve vnitřním bazénu. Areály venkovní a vnitřní mají být totiž vzájemně propojené. Nutno ale upozornit, že vodní atrakce uvnitř a venku nebudou totožné. Ve venkovním bazénu čekají na návštěvníky například umělé vlny. Největším tahákem by tam měla být skokanská věž. Chybět by neměly různé typy masážních trysek a ani například lezecká stěna a skluzavka. Dostatečný by měl také být prostor pro slunění. Půjde o otevřenou plochu s minimální výsadbou keřů a dřevin.

A co by se pak stalo s provozem současného venkovního plaveckého bazénu?

Stávající venkovní koupaliště je původně z roku 1934 a o 40 let později absolvovalo rekonstrukci. To ale bylo před 38 lety, takže svůj zenit má už za sebou. Navíc je zcela bez atrakcí, takže pro nároky rodin je v dnešní době nedostačující. Z toho logicky vyplývá, že je nutné realizovat nový venkovní areál v sousedství s CPA Delfín, aby tam mohla fungovat vzájemná propojenost a využitelnost.

Co by se tedy stalo s tím starým venkovním koupalištěm?

Zrušilo by se, s čímž se také počítá. Další využití uvolněného prostoru by záviselo na vedení města, ale určitě by tam dál nebylo koupaliště.