Navíc prozatím marně pátrá po viníkovi, o jehož skutečné identitě jen spekuluje. „Mám podezření na jednoho člověka, který to mohl udělat. Před nedávnem jsem chtěla prodat dům zájemci z Uherskohradiš­ťska. Nakonec jsem ale, doslova pár hodin před podpisem smlouvy, od tohoto záměru upustila z důvodu změny mé rodinné situace. Zájemce o nemovitost mi ale začal vyhrožovat s tím, že už má na svůj byt vážného kupce a nemůže couvnout. Nedala jsem se odradit a za dva dny mi začaly chodit divné esemesky s dvojsmyslnými výhrůžkami. Pokud se tato situace nezmění, požádám o pomoc policii,“ tvrdí žena, která si kvůli událostem posledních dnů najala soukromého detektiva. Její snaha vyhledat pomoc znásobil především inzerát s jejím kontaktem, odkazující na erotické služby. „Během týdne mi přišlo asi padesát zpráv s neslušnými návrhy a lidé mi začali i telefonovat. Vše u mě vyvrcholilo silnými migrénami, nevolnostmi a nespavostí. Nakonec jsem musela změnit i telefonní číslo,“ popisuje své trauma zoufalá žena.

Dostali jste se do stejné nebo podobné situace? Vyhožoval vám někdo pomocí sms zpráv? Zapojte se do diskuze pod článkem, nebo hlasujte v anketě vpravo nahoře. Vaše názory nás zajímají.

Zapojení „soukromého očka“ ale prozatím žádný výsledek nepřineslo. „Případ mám rozpracovaný. Nějaké indicie vedoucí k pachateli se mi podařilo získat, prozatím však nemohu nic bližšího upřesnit. Obecně jen mohu říct, že tyto případy nepatří mezi ojedinělé. Obtěžování lidí neznámým pisatelem esemesek a lživými inzeráty řeším tak pětkrát až desetkrát do roka. Úspěšnost bývá zhruba padesátiprocentní,“ podotkl detektiv. Z jeho zkušeností vyplývá, že lidé, kteří esemeskami chtějí někoho obtěžovat, často neváhají investovat do nové aktivační karty, kterou do mobilu vkládají výhradně tehdy, když chtějí odeslat „štvavou“ zprávu. „Po odeslání esemesky zase kartu vytáhnou, a tím se stávají prakticky nevypátratelní,“ vysvětlil detektiv.

Hradišťský policejní mluvčí Aleš Mergental připomněl, že obtěžování lidí zprávami z mobilních telefonů je poměrně časté. „V současné době evidujeme pět případů obtěžování sms zprávami. Tyto případy bývají nejčastěji posuzovány jako přestupky. Obsah zpráv řeší nejčastěji partnerské vztahy, nebo vztahy na pracovišti. Pokud se týče případů svévolného zadání inzerátu s účelem poškodit druhou osobu, pak takový případ jsme v posledním čase nezaznamenali,“ uvedl Mergental.