Na akci vedenou spolkem Studenti pro Hradiště vystoupilo také několik řečníků v podobě učitele literatury Gymnázia Uherské Hradiště Jaroslava Křápka, režiséra a dokumentaristy Břetislava Rychlíka, designéra Boba Stránského a populárního herce Slováckého divadla Davida Vackeho.

„Došla jsem hlavně proto, že se mi nelíbí politická situace a nelíbí se mi, jak se v současnosti devalvují hodnoty a politická kultura. Chtěla bych s tím něco udělat. Vyjít na náměstí a podpořit podobnou iniciativu je jediné, co v současnosti zmůžu,“ nechala se slyšet Eliška Janíková.

Situace 18. 5. ráno v areálu otrokovického závodu Toma po nočním masivním požáru.
Požár v areálu Toma je pod kontrolou. Hašení stále probíhá

Mimo samotné vystoupení řečníků mohli zájemci na místě také podepsat petici požadující po senátorech a poslancích rázný zásah proti porušování ústavy Milošem Zemanem. Hradišťské protesty svým termínem navíc navázaly na celostátní shromáždění v rámci akce Proč? Proto! „V neděli jsem byl na rodinné večeři a známý se mě ptali, možná z části i žertem, kdy bude nějaká demonstrace také v Hradišti. Chvíli poté jsem se na internetu dozvěděl, že pokračuje celostátní setkávání Proč? Proto!, tak jsem si řekl, že na ni navážeme i u nás,“ sdělil jeden z organizátorů spolku Studenti pro Hradiště Václav Janík.