„Většinou se snažíme problémy se zpožděním řešit operativně a vždy se s Rumpoldem domluvíme na tom, jak situaci co nejdříve napravit. Přesto se vůbec poprvé minulý týden stalo, že jeden den zůstal sběrný dvůr kvůli přeplněným kontejnerům a mírnému zdržení svozu uzavřen,“ přiznala místostarostka Nivnice Marie Kománková.

Její slova potvrdil také starosta Bánova Marek Mahdal. Sám přitom zná dobře pocit, když se musí sběrný dvůr kvůli problémům s Rumpoldem uzavřít.

„Pociťujeme jakékoliv personální výpadky. Když je chřipkové období nebo doba dovolených, hned zaznamenáváme nesvezené kontejnery včas a začínáme vyvolávat. V minulém roce jsme dokonce také uzavřeli přeplněný sběrný dvůr a od té doby jsme měli ještě několikrát namále,“ poznamenal Marek Mahdal.

Elektromobil. Ilustrační foto.
Úředníci z Hradiště dostanou elektromobil

Na dotazy Deníku, jaké jsou důvody opožděných svozů, reagoval jednatel společnosti Rumpold Miroslav Žmolík.

„Společnost RUMPOLD UHB prováděla a provádí veškeré služby, včetně vývozů kontejnerů ze sběrných dvorů, na základě smlouvy a svobodné vůle smluvních stran, tzn. uzavřené mezi městem či obcí a společností. Do dnešního dne nebyly zaznamenány žádné písemné, oprávněné reklamace ani stížnosti,“ sdělil.

Ne všechny obce na Uherskobrodsku však musejí řešit komplikace s přeplněnými kontejnery. V Hluku jsou zatím se službami Rumpoldu spokojeni. Ve Vlčnově se naopak odmítli k situaci se svozem vyjádřit.

Jak významnou roli hraje firma Rumpold v rámci odpadového hospodářství na Uherskobrodsku objasnil projektový manažer MAS Východní Slovácko Milan Bauka.

Ilustrační foto
Boršice budou pomáhat nezaměstnaným

„Ještě před několika lety se jednalo víceméně o monopol, který Rumpold díky bezkonkurenčně blízké skládce měl u obcí zajištěn. Čtyři roky zpátky jsme se dokonce snažili informovat o možnostech jiných společností na vývoz odpadu, přičemž drtivá většina odpovědí zněla, že ani nemají zájem podávat nabídky,“ nechal se slyšet Milan Bauka.

Smlouvy mezi obcemi a firmami o zajištění likvidace plných popelnic či kontejnerů navíc podle něj musejí splňovat pouze nejnutnější předpisy odboru životního prostředí. Zbytek podmínek tak zůstává na dojednání mezi jednotlivými stranami.

„Z monopolního postavení Rumpold mohl dlouhou dobu těžit, což se však začíná v současné době měnit. Už nyní jsme vysoutěžili na vyvážení komunálního odpadu pro obce východního Slovácka společnost SUEZ. Pokud obce nebudou v budoucnu spokojené s vývozem sběrných dvorů či kontejnerů, může podobný osud potkat i tyto služby ,“ dodal.

Elektromobil. Ilustrační foto.
Úředníci z Hradiště dostanou elektromobil