Pokud pojedete Vyškovcem zdola nahoru na Hřibovny autem, ani nezkoušejte řadit trojku. Prudkým kopcem se vyškrábete až k autobusové točně a památníku padlým americkým letcům s krásným výhledem na karpatské stráně.

Většinu času je tam liduprázdno, mezi 14. a 17. hodinou zde však přece jen lze zaslechnout lidské hlasy. To se scházejí „Vyškovčaria“, aby si přišli nakoupit, povykládat či posedět při sklenici lahvového piva. „Mám dvacítku pravidelných zákazníků, dalších patnáct chodí občas. V létě se k nim přidávají i turisté a chataři,“ říká Pavla Kročilová, jejíž kariéra vyškovecké prodavačky odstartovala o loňském létě.

„Fungoval tu jiný obchod, jenže ten jeho majitelé v červnu zrušili. Čtyři týdny tu nebylo vůbec nic, až jsem se rozhodla, že to zkusím,“ prozradila cestu, která vedla k její současné činnosti.

Mouka, těstoviny, káva, konzervy, uzeniny, pivo, bonbony, potřeby do domácnosti a spousta dalších věcí. Jeden z rohů místnosti zdobí stojan s bylinkami. V krámku na Hřibovnách žádné vybrané delikatesy světových kuchyní nenajdete, i tak je ale výběr slušný, zvláště když u pultu stojí usměvavá prodavačka. A hlavně – lidé na Vyškovci mají co jíst. „Vždyť já tu mám vlastně všechno. Na objednávku mohu lidem přivézt cokoliv od čerstvého masa po krmení pro slepice. A vysokohorskou přirážku si neúčtuji, vše je za rozumnou cenu,“ tvrdí Kročilová, která zboží pro své zákazníky shání většinou ve zlínském Makru. Ale třeba bojkovická pekárna nebo brodský pivovar dovezou náklad až na Kopanice. Lidé si navíc mohou pečivo objednat i smskou den dopředu.

Podnikavou Vyškovčárku podporuje její přítel i obec v čele se starostou Bohumilem Hodulíkem. „Pomalu tak můžu začít chystat novinky. V létě prodloužím otvírací dobu až do šesti hodin, prodejnu trochu přestavíme, a to nejdůležitější – začneme točit pivo,“ představuje spásný plán pro vesnici bez hospody Kročilová. Je rodilou Ostravačkou, její prarodiče však pochází z Vyškovce. A především díky ní tak stále mohou obyvatelé 146hlavé obce vyrážet za nákupy po svých.