"Třeba koštýře se dnes už běžně nevyrábí," prozradil ředitel Skláren Květná Marek Mikláš. Podle jeho slov se za čtyři hodiny, kdy jsou Sklárny otevřené, prodají desetitisíce kusů skla.

V nabídce byly kromě výrobku, které mapují průřez jejich běžné produkce, právě i zmíněné speciality.

Tisíce lidí, které během sobotního dopoledne dorazily do Květné, si mohly prohlédnout jednotlivé provozy, tradičně mezi nejoblíbenější patřily pece.

Tam si zájemci mohli zkusit něco vyfouknout.

"Nejsme tu poprvé, ale děti to k pecím vždy moc táhne. Jsou nadšené, že si mohou něco vyzkoušet," sdělila Petra Komárková už s taškou skla v ruce.

Pro děti byla v areálu připravená možnost nazdobit si skleničky vlastnoručně. Domů si kromě skla mohli příchozí odnést i fašankové a zabijačkové speciality.


Dny otevřených dveří se ve Sklárnách pořádají od roku 2002. "Chtěli jsme tehdy oslavit znovuotevření společnosti. Mysleli jsme si, že přijde pár lidí, nakonec jich dorazily čtyři tisícovky," zavzpomínal Marek Mikláš.