„Pozvání na 35. ročník šestnáctihodinového nočního maratonu v chytání ryb na nedakonických vodních nádrží Sádky Inzl a Obloučí přijalo v sobotu 137 rybářů z řad dospělých, dětí a mládeže nejen ze Slovácka,“ informoval Antonín Mařák, předseda nedakonického rybářského spolku, sdružující 340 příslušníků Petrova cechu – rybářů.

Soutěžící měli od sobotní 17. hodiny až do nedělních devíti hodin políčeno nejen na úhoře, amury, sumce, candáty, líny, štiky, ale hlavně na kapry, kterých nedakoničtí rybáři přivezli před nočním závodem k zarybnění vodních ploch deset centů z Třebíčska.

Nejdelší ryba, sumec 102 cm dlouhý, uvízla v průběhu závodu na háčku Tomáše Podešvy. Dva rybáři lapili úhoře, ale šťastnější byl Ondřej Páč, jehož úlovek protáhlého a válcovitého těla, který připomínal spíše hada než rybu, měřil 82 centimetrů.

Vzrušující momenty zažívali na březích rybníků nejen ostřílení rybáři, ale i ti z řad dětí. „Já jsem už hodinu po odstartování závodu chytil kapra o délce 56 cm. V průběhu noci mi na háčku skončilo deset kapříků, které jsem musel pustit, protože neměli potřebnou míru,“ nechal se slyšet vítěz v kategorii dětí, desetiletý Jakub Bartošík z Jankovic na úpatí Chřibů.

Ačkoliv rybářský lístek vlastní od loňského podzimu, nedávno zvítězil v nočním lovu ryb na Modré a ve Vřesovicích. Druhé místo v dětské kategorii patřilo Adamovi Dvouletému a třetí Marku Kovalovi.

V kategorii dospělých se stala vítězkou Hana Kubíčková z Kvasic na Kroměřížsku. O pořadí mezi ní a druhou Klárou Huskovou musela při stejné délce ulovených šupináčů, 52 cm, rozhodnout váha. Třetí místo patřilo Antonínu Bánovskému, na jehož udici skončil kapr o délce 51 cm.

„Mám velkou radost z vítězství. Vždyť teprve od jara vlastním rybářský lístek a na nočních závodech v Nedakonicích jsem si chtěla vyzkoušet své rybářské štěstí. A usmálo se na mě půl hodiny po zahájení závodů,“ tetelila se blahem Hana Kubíčková.

Hody v Ostrožské Lhotě 2019
Hody ve Lhotě zůstaly bez stárků. Není to tragédie, řekl starosta
Hodového zpívání ve Vlčnově 2019
Hodové zpívání ve Vlčnově se letos muselo obejít bez búd