„Projekt Bylinky za plotem byl realizován a financován Zlínským krajem v rámci Programu Podpora ekologických aktivit v kraji a obci Tupesy,“ informovala Renáta Polišenská, vedoucí příměstského tábora.

Kluci a holky, které do něj jejich rodiče ráno přivezli nebo přivedli a odpoledne si je zase vzali domů, netrávili pět dnů svého prázdninového času na ulicích nebo doma před televizí a počítačem, ale zažívali pod vedením tetiček bylinkářek, Renáty Polišenské a Barbory Komárkové, mnoho zajímavého a nového.

Malí táborníci, žáci tupeské základní školy, byli v neustálém kontaktu s přírodou, sbírali v ní léčivé byliny a učili se o jejich využití při léčbě některých nemocí. V tajemstvím opředené zahradě muzea získávali dostatek indicií o léčivkách, které byly plné květů. Když vyrazili za humna dědiny, čekalo je tam plno zážitků, spousta velkých překvapení a nečekaného dobrodružství. S tetičkami si pekli chleba, buchty, stloukali máslo, připravovali si svačinky a jiné dobroty.

 MŠE I ZÁBAVA. Už potřinácté uspořádala Matice velehradská k oslavě Panny Marie Nanebevzaté matiční pouť.
Poutní Velehrad je nevyčerpatelným zdrojem milostí

„Na příměstském táboře se mně líbilo. Tetičky bylinkářky naučily děti poznávat léčivé byliny, vysvětlovaly jim, jak léčivky už v dávné minulosti dokázaly vyléčit nejrůznější neduhy našich předků. Ostatně i dnes je trendem, aby se lidé vrátili ke zdravému způsobu života,“ svěřila se s bezprostředními pocity k tématu Bylinky za plotem Margita Balaštíková, členka rady Zlínského kraje, poslankyně Parlamentu České republiky a členka ČSŽ Tupesy.

Vyvrcholením příměstského tábora byla vernisáž s názvem Dojděte k nám na čaj aj na besedu o bylinách. Na povídání o bylinkách, výrobků a jiných dobrot z nich, ochutnávku čajů a marmelád pozvaly tetičky bylinkářky širokou veřejnost. A měly se opravdu čím prezentovat.

Nejeden z rodičů malých táborníků se už dnes zamýšlel, jak svým dětem naplánovat a pestře naplnit prázdninové dny v příštím roce. „Jednou z možností a nutno říct, že stále možností, která se drží na vrcholu oblíbenosti, jsou příměstské tábory. Ten, který právě končí v Tupesích, nám s manželkou, zaměstnaným rodičům, přišel vhod. A našim synům, Romanovi (7) a Danielovi (9), se na něm moc líbilo. Díky za něj,“ nechal se slyšet Roman Hlaváč z Břestku.

Pro vedoucí i malé táborníky byl příměstský tábor ČSŽ Tupesy nezapomenutelným týdnem, počasí jim přálo a děti domů odcházely vždy s úsměvem na tváři. A tetičky bylinkářky se už nyní těší na další ročník příměstského tábora v Muzeu tupeské keramiky.

Vyhlášení vítězů soutěže TOP Víno Slovácka 2019 a předání ocenění pro místo: Multifunkční zařízení školního hřiště v Polešovicích
TOP Víno Slovácka je z Blatničky, nejlepší kolekce vín z Polešovic