Nejkritičtějším místem je pro uklízející silničáře každoročně odpočívadlo nedaleko Rasové. „Okolní chataři si místo často pletou se skládkou, a tak jsme tam při úklidu opravdu našli třeba i starou televizi,“ usmál se Buchtík.

Řidiči, který však z automobilu odhodí třeba jen sáček od svačiny, hrozí trest. „Jde o přestupek, který bychom předávali ke správnímu řízení odboru životního prostředí,“ vysvětlila uherskohradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková.

Přistižený vandal, který si příkop plete se skládkou, riskuje vysokou pokutu. „Při ukládání odpadu na místo, které k tomu není určené, může fyzická osoba dostat pokutu až ve výši padesát tisíc korun, soukromá firma pak až jeden milion korun. Dosud jsme však podobný případ neřešili,“ uvedla vedoucí uherskohradišťského odboru životního prostředí Dagmar Zábranská s tím, že prokazování takových skutků je velmi obtížné. Nakonec zůstává podle Buchtíka úklid na majiteli pozemku. Vedle silničářů jej tak zajišťují také obce a ochránci přírody.

Letos silničáři začali s jarním úklidem až 10. dubna.

Důvodem byla prodloužená zimní pohotovost po hromadné havárii na dálnici D 1. „Posypového materiálu je na silnicích méně než jiné roky, a tak budeme s úklidem hotovi do poloviny května. Dnes už máme uklizeno Uherské Hradiště, buchlovské hory a také Topolnou. Teprve po zametání začneme naplno uklízet i příkopy,“ podotkl Buchtík.