„Přivírání brány pod strážními věžemi skanzenu bylo letos poslední společenskou akcí pro veřejnost ve velkomoravském opevněném hradišti," řekl jeho správce Lubomír Sláma.

Liboval si, že návštěvníci v průběhu soboty spořádali do zbla zabijačkové dobroty z 250 kilogramů vepřového masa. Už hodinu před otevřením vstupní brány do skanzenu se před ní tvořili skupinky lidí, které nechtěly nechat ujít zabijačkové lahůdky. Jejich pojídání zpříjemnila skupina Lončáci z Modré a legendy country.

Brána skanzenu nebude podle Lubomíra Slámy nedobytná před veřejností ani v listopadu a prosinci.

„Ve všední dny, kromě pondělí, bude skanzen veřejnosti otevřen od 10 do 16 hodin, v prosinci pouze pro předem objednané skupiny. Dá se tedy předpokládat, že letos projde archeoskanzenem rekordní počet návštěvníků," konstatoval správce opevněného hradiska.

Za deset měsíců loňského roku si skanzen prohlédlo 52 tisíc lidí, letos už o dvaatřicet tisíc víc.

„Dosud nejvyšší návštěvnost ve dvanáctileté historii skanzenu jsme zaznamenali v roce 2014. Jeho branami tehdy prošlo 62 870 platících návštěvníků," řekla průvodkyně archeoskanzenem Renata Hrabalová.

Ti, co přivírali brány skanzenu do 14. hodiny nebo je přišli přivřít po ní, se mohli těšit z ochutnávky domácích kořalek ze švestek, durancií, hrušek, ale i likérů vonících po mandlích, medu, ořeších, višních či mátě. Návštěvníci akce, kteří si u pokladny skanzenu zakoupili degustační slosovatelnou vstupenku, nejenže na ni mohli ochutnávat kompletní zabijačkovou nabídku, ale také vyhrát některou z cen bohaté tomboly.

„Loni jsem v ní vyhrála knížky, dnes jsem si dělala naději, že vyhraji jednu z hlavních cen, kterou byl hrnec čerstvě vyškvařeného sádla. A vyšlo to. Domů si s ním neodnáším velký hrnec, ale ten menší. Sádlo mi přijde vhod, protože ráda vařím," svěřila se Jana Sojáková z Osvětiman.

Velký hrnec sádla převzala z rukou správce skanzenu Lubomíra Slámy paní Lenka z Otrokovic, která prý také ráda vaří. Voňavé sádlo si prý velice ráda namaže na chleba a ozdobí si jej nakrájenou cibulí nebo česnekem. Hlavní cena, permanentka ke vstupu do archeoskanzenu v roce 2017 a láhev hruškovice, zamířily do Olomouce.

„Kořalku vypijeme s kamarády. Permanentku k návštěvě skanzenu s přítelkyní určitě využijeme. Ona se totiž z internetu dozvěděla o této akci, takže na ceně má velký podíl," liboval si Oloumoučan Zbyněk Rychlý.