„Ze 170 kilogramů nakoupeného masa z prasátek jsme připravili produkty klasického domácího ovaru, který k zabijačkám neodmyslitelně patří,“ informoval Petr Straka, jeden ze strůjců akce, která se koná dvakrát do roka, a to v polovině dubna a října.

Pořadatelé zatopili pod velkými kotly už v sobotu ráno, aby v nich uvařili prasečí rypáčky, ouška, kolínka, laloky, hlavy, játra, kotky, srdce, jazyky či ledvinky, ale také 160 litrů tmavé ovarové polévky. Oblíbenou akci si nenechal ujít ani sběratel historických zemědělských, chalupářských a řemeslnických exponátů František Hájek (72) z Kosmovy ulice ve Starém Městě.

V Kudlovicích uspořádali zahrádkáři 2. ročník Koštu štrúdlů a likérů.
V Kudlovicích ochutnávali domácí štrúdly a likéry

„Před třemi roky jsem exponáty z první poloviny 20. století začal sbírat a ukládat je v zahradním traktu zemědělské usedlosti, která se před časem proměnila v malé muzeum. Přijděte se podívat a něco o tom do Slováckého deníku napsat,“ zval lidi koštující zabijačkové dobroty i redaktora František Hájek.

Pořadatelé se točili nejen kotlů s vřící polévkou ale také kolem kouřícího se vařeného masa. Petr Straka zase mistrně ovládal řádně nabroušené nože, kterými na přání zákazníků krájel ovar. Ten v průběhu akce návštěvníci do zbla spořádali.

Srdečnou a veselou atmosféru měl 57. ročník císařských hodů s právem v Tupesích.
Po roční pauze se do Tupes císařské hody vrátily
Hody v Babicích měly srdečnou a veselou atmosféru.
Sobotní rituál císařských hodů si v Babicích v neděli zopakovali