„Výstavy vín jsou dobrou příležitostí pro setkání s přáteli. To věděli už naši předkové. Jen před časem některým úředníkům ministerstva zdravotnictví košty vín a kořalek začaly vadit a snaží se je prostřednictvím navrhovaného zákona zakázat," rozčilovali se Jiří Sekanina s Mirkem Páleníčkem z Olomouce, kteří na huštěnovický košt přijeli už popáté a nedají na ně dopustit.

Návštěvníci výstavy si mohli nad skleničkami naplněnými víny, které byly ke koštování v šestatřiceti odrůdách, sdělit své radosti a starosti, zvesela se zasmát, ale také licitovat, zda degustátoři přiřkli tomu či onomu vzorku správné bodové hodnocení.

„Soutěž o nejlepší kolekci vín se stala nedílnou součástí naší výstavy vín. Do soutěže byli automaticky zařazeni ti vinaři, kteří předložili k degustaci nejméně tři vzorky vín," uvedl Milan Dvořáček, jeden z pořadatelů výstavy vín. Hodnocení kolekce vzniklo prostým průměrem tří nejlépe hodnocených vín od vinaře. Nejlepšího průměrného hodnocení 18,73 bodu dosáhl vnorovský vinař Tomáš Konečný za vína Veltlín zelený, Hibernal a směsku Rulandského bílého a šedého.

I v letošním roce připravili pořadatelé doprovodnou akci s názvem Putování za vínem, tentokráte po Slovensku. „Výběrem jsme se snažili ukázat rozmanitost slovenských vín z různých koutů této země, konkrétně ze dvou vinařských oblastí – Středoslovenské a Tokajské. Příští rok budeme putovat do Rakouska a poznávat vinařství našich sousedů," informoval Milan Dvořáček.

„Protože je Slovácko krajem vína, myslíme si, že výstavy vín by zaniknout neměly. Lidé se při nich sejdou, posoudí barvu, vůni a chuť vín, povyprávějí si o něm a také se zaposlouchají a písniček v podání cimbálovek," nechali se slyšet manželé Špalkovi z Huštěnovic.