„I letos bylo naším cílem, aby při nich lidé nasávali atmosféru kolem vody a rybí svět všemi smysly. Návštěvníci tu mohli ochutnat nebo si koupit a odnést do svých domovů speciality z jihočeských kaprů a dalších druhů sladkovodních ryb, které připravoval šéfkuchař Michal Zelenka z jihočeské Mladé Vožice,“ informoval Jiří Kroča, správce biocentra Živá voda.

Lidé si mohli pochutnat na candátích, kapřích a sumčích hranolkách, rybí polévce, guláši ze sumečka, rybí klobáse a dalších dobrotách.

Pořadatelé akce neuspokojili jenom chuťové buňky návštěvníků, ale nachystali pro ně ve sladkovodní a botanické expozici atraktivní program. Největší pozornost se těšila dvě dopolední vystoupení potápěče Vladimíra Přibyla, který se potápění a filmování pod vodou věnuje tři desetiletí. Při dvou odpoledních vystoupeních pod hladinou expozičního rybníka se návštěvníkům představil potápěč Erik Schnaider.

V osmimetrovém podvodním tunelu botanické a sladkovodní expozice měli dospělí i děti vodní svět na dosah. Obdivovat mohli na tři stovky sladkovodních ryb, z nichž největší jsou dvoumetrové vyzy velké. Ta největší váží 70 kilogramů a potápěči si s ní rádi pohrávají.

V přilehlé hektarové aklimatizační obůrce, nad níž je visutá relaxační dřevěná lávka, vzbuzovali pozornost tři majestátní pratuři, živí svědkové dávných časů a jedna pratuří jalovička, která spatřila světlo světa v ranních hodinách 14. května. Její porod byl samovolný a bezproblémový. Když přišel správce Živé vody Jiří Kroča toho časného rána do obůrky, telátko o váze 37 kilogramů leželo na zemi a jeho matka jménem Goryňa ho spokojeně olizovala.

„Zatímco při porodu prvního pratuřího býčka, který se po sedmi staletích narodil 10. dubna 2019 na Moravě, právě v obůrce naší Živé vody, jsem fungoval jako hlavní zootechnik a dohlížel jsem na bezproblémový porod prvního pratuřího mláděte,“ řekl hrdě inženýr Kroča.

Podotkl, že o první květnové sobotě 2019, v rámci akce s názvem Den pratura, se pětačtyřicetikilogramový pratuří býček dočkal slavnostního křtu. Za kmotry byli pratuřímu mláděti ředitel Jarošovského pivovaru Miroslav Harašta s manažerkou pivovaru Gabrielou Uherkovou a dali mu jméno Jaroš.

Jalovice Goryňa a osmicentový pratuří býk Urus z Milovic přivedli za čtyři roky v obůrce Živá voda na svět dva býčky a dvě jalovičky.

„Té letošní, která dostala jméno Taura, byl za kmotra rodák z Modré Jaroslav Šmíd, žijící v Kostelanech na Kroměřížsku, který je vášnivým sběratelem trofejí se specializací na dutorohé.

„Zmíněné trofeje jsem několikrát vystavoval v Archeoskanzenu Modrá a jednou přímo v pratuří obůrce. V současné době vystavuji trofeje dutorohých v Prostějově,“ řekl nadšeně Jaroslav Šmíd.