„Svatopluk neodpovídal křesťanským zásadám Metoděje. Respektovali se, ale v soukromí se moc nemuseli," připomněl historik Galuška.

Poté si prezident vzpomněl, že už s manželkou podobný skanzen navštívili. Ta mu připomněla kde. „Máš dobrou paměť," pochválil Miloš Zeman svou ženu. Od starosty Modré Miroslava Kováříka dostal prezident na památku medovinu. „Až budu sedět v Lánech a studovat materiály, tak si ji dám, abych zvýšil kvalitu materiálů," zavtipkoval.

Ivana Zemanová zůstala ve skanzenu o něco déle. Luděk Galuška jí popsal, jak na Slovácku dříve lidé pracovali, seznamil ji s někdejšími zvyklostmi. První dáma se podívala ještě do expozice Živá voda. Poté poobědvala v hradišťském hotelu Slunce.

Po přípitku, což byla sklenka sektu Radyně, si pochutnala na dýňovém krému s praženými dýňovými semínky jemně zdobeném chilli olejem. Následoval hlavní chod králičí roláda plněná gazdovskou slaninou s pravými hříbky, k tomu šťouchaný brambor s máslem a šalotkou, králičí jus. Jako dezert dostala první dáma čokoládový fondant s višňovou coullie a vanilkovou zmrzlinou.

Společnost dělaly první dámě knihovnice z Uherského Hradiště, které se jí pochlubily cenou od dánského velvyslanectví za projekt Noc s Andersenem, také krajský radní František Čuba. „Kdybych volila ve Zlínském kraji, dala bych hlas právě vám," vyjádřila podporu kandidátovi do Senátu první dáma.

Navečer se vrátil na Slovácko do Polešovic ještě Miloš Zeman, kde si prohlédl vinice a ochutnal místní víno. 

Prezidentskému páru připravili v Modré dárky symbolizující Velkou Moravu. Pro prezidenta Miloše Zemana nechala radnice vyrobit repliku čutory z Velké Moravy, pocházející ze Starého Města, která byla naplněna medovinou od Antonína Přílučíka z Jalubí, několikanásobného vítěze soutěže medoviny. Pro první dámu nechali v Modré vyrobit unikátní repliku velkomoravských náušnic, jejichž originál byl nalezen na území dnešního Starého Města. Zhotovil je restaurátor Pavel Čáp, který je odborníkem na staré technologie. Náušnice jsou zdobeny filigránem, granulací a řetízky.