„Turistům a kolařům jsme u tržnice na buchlovickém náměstí, kde byl start, nabídli tři pěší trasy o délce 9, 20 a 33 kilometrů, a jednu pětačtyřicetikilometrovou cyklotrasu. Každý z účastníků obdržel na startu propozice a mapu,“ uvedl František Čevela, předseda hradišťského KČT.

Nejstarší turistické akci na Slovácku dali v sobotu přednost před symbolickým zavíráním cyklostezek s názvem Na kole vinohrady Uherskohradišťska Petra z Babic a Martin z Polešovic. „Na bicyklech cestujeme rádi, takže pro nás byl 45. ročník Chřibské 33 a pětačtyřicetikilometrová cyklotrasa velkým lákadlem. Na tuto turistickou akci jsme se vydali poprvé, zatímco po vinařských cyklostezkách jezdíme často,“ přiznala babická cykloturistka. S pousmáním prozradila, že letos už má na kole něco našlapáno. Třeba devět srpnových dnů šlapala na kole s brodským Orlem do portugalské Fátimy, jednoho z nejznámějších katolických poutních míst na světě. V cíli si na své konto připsala 700 ujetých kilometrů.

Cyklostezky na Uherskohradišťsku uzavřelo 500 cyklistů a pěších.
Cyklostezky na Uherskohradišťsku uzavřelo 500 cyklistů a pěších

Poprvé absolvovali Chřibskou 33 Ivana Štenclová z Olomouce a Milan Bezděk z Přerova. „Turistice a poznáváních přírodních krás v naší vlasti se věnujeme už léta. Dnes nás do Chřibů vylákalo slunečné počasí, i když v průběhu dne je několikrát skrápěl déšť,“ líčil putování kolem Buchlova Milan Bezděk, známý to pořadatel oblíbené turistické akce Přerovský vandr.

Nejmladší účastnicí putovaní chřibskou přírodu byla sedmadvacetiměsíční Rozálka Barlogová. „Loni Chřibskou 33 absolvovala v nosítku na zádech dospělých členů naší rodiny, letos část trasy šlapala pěšky a část se nesla,“ prozradil její tatínek Petr Barlog, který šlapával přes Chřiby se svými rodiči už jako malý klučina a rád se do nich vrací.

V cíli turistické akce dostal každý z účastníků pamětní list a mohl si zakoupit kalendář Chřiby 2018. Jsou v něm černobílé historické fotografie chřibského pohoří, které pořídil čtyřiadevadesátiletý nestor turistiky Vojtěch Rosůlek ze Starého Města. Kalendář byl vydán nákladem 1100 kusů.

Dlouhé fronty, naštvaní řidiči, autobusy zpožděné o čtyřicet minut, tak to v pondělí 9. října od rána vypadalo na hlavním tahu ze Starého Města do Uherského Hradiště. Na vině je oprava vozovky na mostě přes řeku Moravu.
Moravní most v Uherském Hradišti bude průjezdný už ve středu