Na brdskou rozhlednu můžou zájemci vyrazit například den před koncem roku v rámci již jednačtyřicátého předsilvestrovského výstupu na Brdo. Na téměř dvacet čtyři metrů vysokou rozhlednu, která nahradila původní dvacetimetrovou dřevěnou, každý rok 30. prosince zamíří stovky lidí. „I když dnes je na Brdu kamenná rozhledna, s nostalgií vzpomínám na tu dřevěnou. Jenže ta v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století začala postupně chátrat. Naposled na dřevěnou rozhlednu na Brdu vystoupili tupeští turisté v roce 1980. O rok později byla stržena," uvedl předseda Klubu českých turistů v Tupesech František Mikula.

Na Brdo se mohou turisté vydat hned z několika směrů, například od motorestu Samota nebo z autobusové zastávky Salaš-točna. Nejkratšími cestami jsou ty od rekreačního areálu Kamínka u Roštína, nebo od penzionu Bunč. Právě odtud téměř každoročně vychází také Daniela Chmelařová s rodinou. „Už jsme šli na Brdo i od Samoty, ale to je delší, nejčastěji proto chodíme od Bunče. Výstup den před Silvestrem je pěkná tradice, člověk má aspoň trochu pohybu. Ten je po tom všem jídle o svátcích potřeba," řekla turistka s tím, že pokud bude pěkné počasí, vyrazí na pochod i letos.

Na trase ze Salaše stojí za povšimnutí Pomník padlých věnovaný zastřeleným obyvatelům Salaše během druhé světové války. Při cestě z Bunče pak turisté mohou obdivovat zbytky skoro dobudovaného dálničního mostu, který dle plánů z roku 1938 měl být součástí komunikační tepny územím bývalého Československa. Úsek spojující Brno a Zlín měl vést právě přes vrcholy Chřibů.

Autor: Andrea Gabrielová