S tím ale zatím nepočítá staroměstský starosta Josef Bazala. Přednost podle něj dostanou jiné úseky hlavní silnice.


„Na přechod jde večer opravdu špatně vidět. Navíc je přesně mezi autobusovými zastávkami. Takže člověk může nečekaně vyjít zpoza autobusu a za tmy ho může řidič přehlédnout,“ míní Ondřej Škrášek ze Starého Města.

Souhlasí s ním i další řidiči. „Je to tam nebezpečné. Sám jsem tam jednou skoro srazil paní, kterou jsem uviděl na poslední chvíli,“ vzpomněl Petr Brázda z Uherského Hradiště, který přes Staré Město často jezdí.

O instalaci osvětlení u Sputniku zástupci Starého Města uvažují. Přednější jsou ale podle starosty Bazaly jiná místa. „Rok co rok některý z přechodů osvětlíme. Za nejdůležitější jsme považovali ten u hřbitova a u bývalé sokolovny. Teď chceme pokračovat do kopce na ulici Brněnská,“ přiblížil starosta Bazala.

Proč dostal před přechodem u Sputniku přednost ten u kulturně-společenského centra, je podle něj jasné. „U sokolovny nebylo veřejné osvětlení. Byla tam taková mezera. Navíc tam denně chodí hodně dětí do školy,“ hájí rozhodnutí starosta.

Nákup lamp podle něj závisí i na dotacích. Osvětlení jednoho přechodu totiž může přijít téměř na sto tisíc korun. „I přechod u Sputniku osvětlíme. Teď si ale netroufám odhadovat kdy,“ poznamenal starosta.

Žádnou dopravní nehodu u bývalého kina staroměstští strážníci nepamatují. To ale neplatí u přechodu před bývalou sokolovnou. Právě u toho ráno policisté dohlížejí na děti, které chodí do školy. „U Sputniku nestáváme, protože autobusy dojíždí většinou jen starší středoškoláci. Pravidelně ale chodíme do základní školy a děti učíme, jak mají správně přecházet. Učíme je také, aby raději použili světelný přechod, když jdou samy,“ uvedl velitel staroměstských strážníků Miroslav Nosek.

Instalaci každého dalšího osvětlení přechodu by s povděkem kvitovali i státní policisté. Řidiči i chodci podle nich pak lépe vidí a mohou rychleji zareagovat na případné nebezpečí. „Vždycky je lepší prevence, než pak řešit následky. Bezpečnosti chodců by to určitě pomohlo,“ podotkla hradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková.