Aktivita radních, která si vyžádala investici ve výši 450 tisíc korun z obecní pokladny, ale některým místním obyvatelům obce připadá neúčelná. Jedním z kritiků je muž, který z obav ze msty ze strany vedení radnice požádal o zachování anonymity.

„Peníze, které byly nutné k výstavbě toalet, mohly směřovat na důležitější věci. Chtěli jsme například investovat do oprav v kostele a sepsali kvůli tomu i petici. Tu podepsaly stovky lidí z obce. Na zastupitelstvu nám řekli, ať se svým příspěvkem počkáme na diskuzi, a když k ní došlo, tak nás hned napadli, že podpisy jsou falešné. Na naše požadavky tak nikdo z radních nebral ohled,“ uvedl stěžovatel.

Starosta obce Vladimír Vlk si ale za svým názorem stojí. „Některé podpisy byly evidentně psány jednou a tou samou rukou. Navíc kostel je ve skvělém stavu, k rekonstrukci není důvod. Požadavky na opravu se spíše týkaly fary. Ve dvoře tohoto objektu jsme tedy nechali zbudovat veřejné toalety, tak jak po nich volali jiní lidé z obce. Kompletní výstavbu WC jsme uhradili z obecního rozpočtu. Jak je vidět, ani tuto užitečnou investici neocení každý,“ kroutí zklamaně hlavou prakšický starosta.

Veřejná WC bývají ale zpravidla „výsadou“ větších měst. Jejich výstavbu například v současné době řeší zástupci města. Po zřízení této služby totiž obyvatelé i návštěvníci metropole Slovácka opakovaně volají.

„Veřejná WC máme na obchodním domě Duha a nabízí je také nádraží Českých drah a autobusové nádraží. Přesto chceme ještě další toalety zbudovat. Pravděpodobně budou situovány do jedné z budov v Hradební ulici,“ poznamenal místostarosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský.

Oslovené zástupce menších obcí Slovácka ale zpravidla tato problematika netlačí. „Máme tři restaurační zařízení a sportovní halu, kde jsou toalety v provozu, takže zatím o zřízení veřejných WC neuvažujeme,“ poznamenal starosta Březolup Petr Kukla.