Prakšice Když starostka Prakšic Irena Bandriová přišla minulý čtvrtek na jednání zastupitelstva, netušila, že do konce její funkce zbývají jen minuty. Zastupitelstvo ji totiž, stejně jako místostarostu Karla Vlka, nečekaně odvolalo. Novým starostou se stal šestapadesátiletý živnostník Josef Hefka. Místostarostou je šestačtyřicetiletý Petr Buráň.

„Nechci se o tom bavit. Jsem navíc nemocná, takže skutečně nechci mluvit," omluvila se odvolaná starostka Bandriová. Dnes už bývalý místostarosta Karel Vlk byl o poznání sdílnější. „Mohu říct jen to, že se jednalo o předem domluvenou akci. Bylo to z jednání zastupitelů jasně vidět. Důvody, které nám uvedli, jsou směšné. Víc nechci celou věc komentovat," podotkl Karel Vlk.

Překvapení netají ani někteří obyvatelé obce. „Je to pro nás šok. Odvolání paní Bandriové a místostarosty Vlka vůbec nechápu. Jsou to vstřícní lidé, kteří nezpronevěřili majetek, nekradli a nelhali. Nový pan starosta Hefka mi na můj dotaz sdělil, že důvody k odvolání byly doslova maličkosti. Není mi proto jasné, proč bylo vedení obce odvoláno kvůli maličkostem," netají své rozhořčení Libuše Goldmannová.

S tím ovšem nový starosta Prakšic, který do funkce nastoupil v pátek 21. září, nesouhlasí. „Důvodem pro odvolání starostky a místostarosty byla jejich liknavost při investičních akcích a ne- úměrné navyšování původních rozpočtů na investiční akce v obci. Neustále se odkládalo například zastřešení přístřešku na hřišti, do kterého chtělo někdejší vedení obce investovat tři sta tisíc. O několik měsíců později už ale rozpočet na tuto akci navýšili na pět set padesát tisíc korun. Podobně tomu bylo i u rekonstrukce obecního rozhlasu. Šest let také chybí přístřešky u autobusových zastávek," vysvětlil Josef Hefka.

Nespokojená obyvatelka obce se však nechce jen tak nechat odbýt. Okamžitě poté, co se dozvěděla o změně vedení Prakšic, sepsala petici, ve které požaduje důkladné vysvětlení situace. S petičními archy nyní obchází spoluobčany. „Zvažujeme i možnost referenda a další možnosti," prozradila Libuše Goldmannová.