VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Práce u linky v HAMÉ není náročná, jen tempo musíte "chytit"

REPORTÁŽ / Z pod kapek ranního červnového deštíku vstupuji spolu s redakčním fotografem do prostorné haly. Jsme v budově potravinářské firmy Hamé, kde si mám na vlastní kůži zakusit brigádníkovy pocity. 

30.6.2018
SDÍLEJ:

Výroba v podniku Hamé v Kunovicích. Robotická linka na paletování výrobků.Foto: Deník / Jan Karásek

Cítím lehkou nervozitu, přece jen nevím, kde mě „upíchnou“, ale tu rozpustí příchod marketingové specialistky Kristýny Hrubčíkové, která se stává naší průvodkyní. Vyvede nás z hlavní budovy ven a kráčí s námi k vrátnici, kde se musíme zapsat do návštěvní knihy. Následně fasujeme návštěvnickou visačku.

Pak přichází další žena, která se nám představuje jako vedoucí výroby Hana Švejcarová.

Vydáváme se za ní, vystoupáme několik schodů a projdeme krytým nadchodem, kde se vznáší vůně desinfekce. Kličkujeme chodbami, dokud se neoctneme v prostorné šatně. Hana Švejcarová nás vyzve k odložení přebytečných věcí. Pohřbím kabelku na dně skříně a po podepsání prohlášení o bezinfekčnosti a návštěvního listu jsme připraveni.

„Tak, a půjdeme do bílého,“ prohlásí vedoucí a zavede nás do další šatny. Vzápětí fasuji zelenou výrobní roušku na hlavu, která podle Hany Švejcarové značí, že půjdu pracovat k balicímu pásu. Čekala jsem sice více vzrušující činnost, ale i tak začnu s oblékáním. Rvu si čepici na hlavu, zastrkávám dlouhé vlasy, aby netrčel ani jediný. Na oblečení si natahuji jednorázový bílý tenký hábit podobný doktorskému plášti. Chvíli zápasím s plastovými druky, které musím podle instrukcí zapnout až ke krku. Na boty natahuji modré návleky. Oděv není nijak okouzlující, je však nutný.

„Ještě jsme na něco zapomněly,“ tvrdí obě ženy a podávají mi tenkou šňůrku s gumovými očky na koncích. „To je na brýle, aby někam nespadly a nekontaminovaly výrobu.“ Připadám si trošku nemotorně, ale po několika minutách jsou brýle zavěšené a já jsem připravena vrhnout se do práce. V řadě za sebou se vypravíme po schodech dolů, kde musíme podstoupit dezinfekční rituál.

Projdeme malou nádržkou, která nám opláchne podrážky u bot. Vydrhnu si ruce mýdlem a následně je několikrát strkám pod dávkovač desinfekce, na němž se rozsvítí zelené světýlko. Teprve pak můžu projít kovovým zátarasem, který by mě jinak nepustil.
Konečně se dostáváme na místo mého dalšího působení, na „baličku“, jak jí tu říkají. Překvapí mě velká změna teploty, je tu chlad a hluk, ale čisto. Říkám si však, že po osmihodinové směně bych asi promrzla na kost.

„Budete stát tady a dávat paštiky Májka po dvanácti kusech do krabic,“ instruují mě a přiřadí do čtyřčlenného týmu, který je posledním článkem celé výroby. Pás vpředu plive krabičky naplněné paštikou a stroj na ně lepí spodní o horní etikety. Následně putují k nám. Podle pokynů je beru po čtyřech, kontroluji, zda je na nich datum spotřeby, a ukládám do dlouhé krabice. Když jsou plné, přebírá je pracovnice napravo a zakrývá víčkem. Je to celkem monotónní práce. Navíc přes okolní hluk toho moc neslyším, na povídání s kolegyněmi to tedy nevypadá. Výroba začíná být po chvíli intenzivnější, musím tedy zrychlit tempo a svižně paštiky ukládám do krabic. Jsou studené a orosené, zebou mě z nich ruce.

„Nemáme škatulky,“ křičí pracovnice naproti na své kolegyně, které nestihly včas připravit krabice. Paštiky se nám vrší na hromádce. Rychle je popadnu, jedna mi však vypadne z ruky a rozplácne se na podlaze. Hana Švejcarová ji sebere, zjištíme že je prasklá a musí se vyhodit. Připadám si jako nemehlo, ale nemám čas se tím zabývat. Stroj totiž stále produkuje další a další paštiky.

„Nestíháme,“ ozve se jiná a zabere moje místo. Přesouvám se proto s doprovodem podél výrobního pásu až dopředu, kde se paštiky přendávají do řady za sebou lícem dolů tak, aby na ně stroj následně nalepil správnou etiketu. Abych se dostala na druhou stranu pásu, musím celou mašinu podlézt, což není úplně snadné. Vystřídám drobnou ženu, která mi ukáže, co a jak. Zde už je to opravdu „frmol“, musím kmitat rukama, abych nezdržovala výrobu. Paštiky jsou navíc ještě studenější a kluzčí, protože vypadávají přímo z chladícího zařízení.

„Pracují ti lidé vždy na stejném místě?“ ptám se. Prý se několikrát za směnu vystřídají, aby to nebylo příliš stereotypní, tak to dělají každý den. Po dvaceti minutách skoro necítím konečky prstů, ale utěší mě, že za nějaký čas moje práce tady končí. Vracím se s doprovodem zpět do teplé náruče šatny, která se mi zdá mnohem vyhřátější než předtím. Zde se zbavujeme návleků, čepic a bílých plášťů, které dáváme do koše. Vzpomenu si na šňůrku na brýlích.

„Tu si nechte na památku. Třeba to bude zase jednou v módě,“ říká s úsměvem Kristýna Hrubčíková. Vracíme se k vrátnici, kde odevzdáváme visačky a návštěvní listy a loučíme se s našimi průvodkyněmi.

Jaký závěr si tedy z této minibrigády udělat? Je to práce, která sice není náročná fyzicky, ale na tempo si člověk musí zvyknout. Záleží na každém, jak dlouho trvá, než se mu přizpůsobí. Když to srovnám se zkušenostmi z minulých brigád, musím nakonec konstatovat, že práce u linky v Hamé je docela přijatelná, pro brigádníka rozhodně velmi snesitelná.

Autorka: Jana Blahošová

Autor: Redakce

30.6.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Právo - Právo Advokátní a ostatní koncipient 15 000 Kč Advokátní koncipienti. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: alespoň magisterské vzdělání v oboru právo a právní věda, ŘP "B", podmínky zápisu do seznamu advokátních koncipientů dle Zákona č. 85/1996 Sb. o advokacii, kontakt pouze e-mailem. Pracoviště: Ohnoutka mojmír, mgr., advokát, Jiřího z Poděbrad, č.p. 1212, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Irena Jakšíková, +420 573 901 019. Výroba - Výroba Montážní dělník 18 000 Kč Montážní dělníci výrobků z kombinovaných materiálů Montážník - technik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ŘP "B", kompletace kabin na vysokozdvižné vozíky a jejich následná montáž u zákazníků.. Pracoviště: Jakos kabiny, s.r.o., Moravníky, č.p. 1392, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Josef Komárek, +420 775 707 755. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 14 500 Kč Prodavači potravinářského zboží prodavač/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14500 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: prodej pečiva a doplňkového zboží, osobní kontakt možný po tel. domluvě. Pracoviště: Toma, spol. s r.o. - prodejna, 687 13 Březolupy. Informace: Jan Mašek, +420 572 508 512-3. Lidské zdroje - Lidské zdroje Personalista 17 000 Kč Personální referenti. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kompletní administrace náboru nových zaměstnanců (vč. zajištění zdrav., vstupních a periodických prohlídek, prac. smluv, zákon. školení), statistika a reporting personálního oddělení, zajištění akcí pro zaměstnance, praxe v oboru min. 2 roky, znalost v oblasti perosnalistiky, znalost MS Office na pokročilé úrovni, aktivní znalost AJ, pečlivost, smaostatnost a pozit. přístup, příspěvek na stravování, flexib. systém benefitů, naturální mzda, 5 dní volna nad rámec zákona, kontakt pouze e-mailem.. Pracoviště: Slovácká fruta, a.s., Na Drahách, č.p. 814, 686 04 Kunovice. Informace: Zdeňka Hrubá, +420 572 534 803.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Večer auto zaparkoval, ráno našel jen prázdné parkovací místo

Nedělní lisování vína se tradičně konalo na buchlovickém náměstí.

Ladné nožky boršických děvčat vylisují z hroznů vinný mošt

Trenér Chytrý, který povede národní tým: Vím, že to bude asi šichta

ROZHOVOR/ - Od mládeže Hanácké Slavie až do národního týmu. Tak vysoko se v kariéře dostal úspěšný trenér Jiří Chytrý. Šestačtyřicetiletý rodák z Kroměříže, který v minulosti šéfoval mládeži ve Zlíně a Slovácku nebo vedl ligové fotbalisty Liberce, Jablonce, pražské Slavie nebo Dukly, kývl na nabídku dlouholetého kolegy a parťáka Jaroslava Šilhavého.

Slovácko sužuje marodka. Kadlec je po operaci

Situace je vážná, nikoliv však zoufalá. Fotbalisté Slovácka po slušném vstupu do sezony nezvládli tři poslední duely a v tabulce FORTUNA:LIGY klesli až na dvanáctou příčku. Po porážkách se Zlínem, v Karviné a naposledy doma se Slavií nutně potřebují bodovat. Trenér Michal Kordula ale počítá ztráty.

Hledají se svědci dopravní nehody v Tupesích

Dopravní nehodu, kdy se měl desetiletý chlapec jedoucí po hlavní silnici na kole od Břestku srazit s autem, řeší dopravní policie od 8. září.

Ohaře a malá plemena zkoušeli ve lhotské honitbě

Tak velkou akci Myslivecké sdružení v Ostrožské Lhotě už dlouho nezažilo. Druhý zářijový víkend se v honitbě lhotských myslivců uskutečnily Podzimní zkoušky ohařů a malých plemen.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT