Mezi méně agresivní kožní nádory patří takzvaný bazaliom a spinaliom. „V naší ambulanci jsme minulý rok evidovali 195 osob,“ přiblížil primář kožního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně Jan Šternberský.

Pacienti s bazaliomem či spinaliomem mají velmi dobré vyhlídky na uzdravení, pokud je ale objeví v raném stadiu.

„Každoročně využívá tohoto vyšetření kolem stovky pacientů. Je zajímavé, že ještě měsíc poté vyšetřujeme pacienty s podezřením na melanom,“ poukázal na druhou vlnu zájemců Šternberský.

Nejzhoubnější melanomy se podle něj sledují na onkologii. Pokud nádor odstraní včas, je prognóza trvalého vyléčení dobrá. „Týmová takzvaná onkodermatologická poradna je otevřena jedenkrát týdně v kožní ambulanci KNTB. Tam nemocné z celého kraje pro diagnostiku a léčbu kožních nádorů vyšetřují společně dermatolog, onkolog a plastický chirurg,“ doplnil.

Rychlý zabiják

V roce 2010 tam podle něj vyšetřili přes 500 nemocných. „Melanom je nebezpečný především proto, že při pozdním odstranění vytváří metastázy do uzlin, jater, mozku a plic. Dokáže usmrtit do jednoho roku,“ upozornil primář.

Včasné odstranění nebezpečného nádoru je spjato s jeho tloušťkou. „Limitem je tloušťka nádoru od povrchu pokožky do hloubky 1 milimetru. V takovém případě jsou vyhlídky na vyléčení dobré. Od větší tloušťky se dnes prognóza zlepšuje odstraněním i nejbližší mízní uzliny,“ upřesnil.

Mnohé mohou ovlivnit i sami lidé ještě před návštěvou kožního lékaře. „Všímat by si měli hlavně nově vzniklých pigmentací, měnících se pigmentových znamének, která se zvětšují či tmavnou,“ upozornil primář s tím, že i znaménkům s takříkajíc vykousanými okraji, nerovnoměrnou barvou nebo se svěděním je třeba věnovat zvýšenou pozornost.

Melanom prý totiž vzniká z mateřských znamének pouze z jedné třetiny. „Zbylé dvě třetiny vznikají z nové tmavě ohraničené pigmentace i bez vztahu ke znaménku,“ doplnil Šternberský.

Zjistit změny na kůži je možné i samovyšetřováním na méně přístupných místech. „Například plosky nohou či záda můžeme pozorovat pomocí zrcadel a poté vždy konzultovat s dermatologem,“ doplnil. Právě kožní lékař má totiž kromě svých odborných zkušeností k dispozici také přístroj dermatoskop.

Pokud bude mít podezření na změnu znaménka nebo pigmentace kůže v nádor, použije tento přístroj. „Speciální kamera snímá obraz znaménka a vytvoří jeho počítačovou analýzu,“ vysvětlil primář.

Jediná příčina zvýšeného výskytu kožních nádorů prokázaná u všech z nich je vliv slunečního záření. „Především se jedná o jeho UV složky, tedy ty, které způsobují sluneční spáleninu,“ vysvětlil.

Mýty a fakta. Nenechte se mýlit

Řada osob se mylně domnívá, že vznik či růst rakovinného bujení může podnítit poranění mateřského znaménka. „To však nebylo prokázáno. Většinou se jednalo o již počínající nádorek, který je křehčí a snáze zranitelný,“ podotkl Šternberský.

Čas strávený v soláriu se na pokožce může také projevit. „Vliv slunění i UV záření ze solárií se ve svém vlivu sčítají. Kůže má jen omezené regenerační schopnosti a reaguje se zpožděním i několika let vznikem kožního nádoru především u světlejších fototypů. Tedy u světlovlasých, modrookých či ryšavých,“ přiblížil.

Vyjma této kategorie patří mezi nejčastěji ohroženou skupinu také ti, kteří se v dětství často spálili. „Větší riziko mají i pacienti, v jejichž rodině se již zhoubný melanom vyskytl. Nejčastěji postihuje osoby mezi 50–60 lety,“ upřesnil Šternberský s tím, že u mužů se objevuje nejčastěji na zádech a u žen na lýtkách.

Účinná obrana či prevence proti vzniku rakovinného bujení kůže je jednoduchá. „Neopalovat se mezi 11. a 14. hodinou s posunem do 15. hodiny při letním čase. Také nepřehánět to s pobyty v soláriích. Jejich účinek se totiž sčítá sluněním, kůže rychleji stárne a mohou vznikat i kožní nádory. Opalovat se vždy s použitím ochranných krémů,“ vyjmenoval základní pravidla primář.